DODIKOV SAVJETNIK O SANKCIJAMA: "Velika Britanija se neskriveno opredijelila u kontekstu otvorene podrške politikama SDA, a onda..."

"I sada se koristi ta histerija oko Rusije i Ukrajine i prostor da se izvrši nekakav pritisak na Milorada Dodika kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH da predstavlja volju birača i građana RS-a", kaže Tegeltija.

  • Politika

  • 18. Apr. 2022  18. Apr. 2022

  • 3

Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za N1 je govorio o sankcijama koje je nedavno Velika Britanija uvela Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, a SAD Gordani Tadić. Tegeltija se svakako nalazi na listi američkih sankcija, a za naš medij je rekao da je riječ o isključivo političkom alatu.

Tegeltija sankcije smatra nastavkom politike koja, prema njegovom mišljenju, ima za cilj izvršiti pritisak na rukovodstvo prije svega Republike Srpske.

“Da se oni disciplinuju, da se pošalje poruka svima drugima šta se može desiti ukoliko štitite interese politike koju predstavljate, odnosno Republike Srpske. Mislim da je ovim posljednjim sankcijama Velika Britanija sebe neskriveno i definitivno opredijelila u kontekstu otvorene podrške i davanja vjetra u leđa politikama Stranke demokratske akcije (SDA) primarno, pa onda i ostalim strankama u političkom Sarajevu koje su na tom njenom kursu. Sankcije nisu neočekivane i one su jednostavno pritisak i na RS, ali na neki način one su vjerovatno pritisak i na Evropsku uniju na neki način kako bi se i ona na isti način ponašala i slijedila primjer”, naglasio je Tegeltija.

Tegeltija tvrdi da se držao principa nezavisnog pravosuđa dok je bio na čelu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

“Kada sam u VSTV-u dao ostavku ne samo na mjesto predsjednika i člana vijeća već i na mjesto sudije, onda sam se uključio u politički život u kojem imam politički stav koji zastupam. Mislim da pravosuđe danas nije distancirano od politike, ali u moje vrijeme je bilo puno više distancirano. Mislim, bilo je puno više distancirano, ja ne mogu da isključim to da su i tada postojali slučajevi u kojima je postojala nekakva veza između pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija i određenih političkih struktura. Međutim, mi smo u VSTV-u učinili sve kako takvi utjecaji ne bi bili sistemskog karaktera”, kazao je.

Navedeno je i to da bi sankcijama moglo biti zabranjeno kandidovanje na izborima. Pitali smo Tegeltiju koliko bi to moglo pogoditi one koji su sankcionisani?

“To je nemoguće. Ne postoji pravni osnov za to. Takvo nešto se ne može desiti, a ako bi se i desilo, to je klasično nasilje i ne znam kako bi se to uopće moglo realizovati. Vi možete to reći, ali kako ćete to realizovati, tu je problem. Želim reći da se sankcijama iz stranih država ne može utjecati na unutarnji politički život BiH. To je besmisleno”, dodao je Tegeltija.

Spomenuli smo da je ranije navedeno i to da visoki predstavnik u BiH ne može koristiti bonske ovlasti, međutim, to je nedavno uradio Christian Schmidt kada je zabranio provođenje Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

“Schmidt čiji legitimitet i legalitet RS ne priznaje pa samim time ni njegove odluke i to je logična posljedica. On je takvo nešto uradio, međutim, odnos RS prema tome ste mogli čuti proteklih dana, on je vrlo jasan”, istakao je Tegeltija.

Govorio je i o radu Ustavnog suda BiH navodeći da je on legalan i legitiman jer je nastao na osnovu Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma.

“Međutim, odluke koje on donosi izlaze izvan okvira njegovih nadležnosti. Zbog toga njegove presude nisu legitimne. Naprimjer da Ustavni sud donese odluku da ne postoji RS, ona ne bi bila legitimna jer prevazilazi njegove nadležnosti”, stava je Tegeltija.

Dalje je istakao da je evidentno da je Dodik pod velikim pritiskom kao i ostali rukovodioci RS-a.

“Ali on najviše jer je poprilično eksponirana ličnost. Međutim, takvo je vrijeme i u svijetu i u BiH u kojima se pokušava transferisati kriza iz Ukrajine u BiH. I sada se koristi ta histerija oko Rusije i Ukrajine i prostor da se izvrši nekakav pritisak na Milorada Dodika kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH da predstavlja volju birača i građana RS-a, kako bi se utjecalo na njegove poteze u političkom životu. Dodik neće takvim pritiscima podleći, oni definitivno postoje i usmjereni su ka njegovoj diskreditaciji, potpunom ograničavanju njegovog političkog prostora, koji su, kada je RS u pitanju potpuno kontraproduktivni jer narod u RS-u siguran sam prepoznaje takvu vrstu pritisaka”, rekao je Tegeltija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...