BEZ NJEGA NE MOGU: Njemačke poduzetnike i sindikalce plaši embargo na ruski plin

"Ne vidimo to u trenutnoj raspravi o embargu na plin", rekli su Rainer Dulger, šef Konfederacije njemačkih udruženja poslodavaca (BDA), i Rainer Hoffmann, šef Njemačke konfederacije sindikata (DGB).

  • Ekonomija

  • 18. Apr. 2022  18. Apr. 2022

  • 0

Bilo kakve sankcije koje prekidaju dotok ruskog plina na Zapad moraju biti dobro promišljene, inače bi oni koji nameću sankcije mogli ispaštati više od onih koji su sankcionirani, rekli su njemački poduzetnici i sindikalni šefovi.

Pitanje treba li uvesti embargo na rusku naftu muči Europu. S jedne strane, neke zemlje ne žele kupovati rusku naftu i plin i plaćati zemlji koja je napala svoju susjednu zemlju. No s druge strane, veći dio Europe nije siguran kako će grijati svoje domove i pokretati svoju ekonomiju bez ruske nafte, koja čini značajan udio uvoza. Njemačka je posebno ovisna o ruskom plinu, s 50 posto plina koji dolazi upravo iz Rusije. 

Kažu da nema dovoljno opreza

U zajedničkom saopćenju krovne grupe, koje predstavljaju njemačke poslodavce i sindikate, rekle su agenciji dpa da su zabrinute da se nedovoljno oprezno pristupa nametanju sankcija, stvaranju odgovarajućeg pritiska i sprječavanju štete ekonomijama koje uvode sankcije.

"Ne vidimo to u trenutnoj raspravi o embargu na plin", rekli su Rainer Dulger, šef Konfederacije njemačkih udruženja poslodavaca (BDA), i Rainer Hoffmann, šef Njemačke konfederacije sindikata (DGB).

Njih dvojica smatraju da će trenutni prijedlozi naštetiti njemačkoj ekonomiji i stopama zaposlenosti više nego što će nauditi istim faktorima u Rusiji, objašnjavajući da bez plina staje proizvodnja, usporava industrija i gube se poslovi. 

Način da se pomogne Ukrajini je pobrinuti se da Njemačka ima stabilnu ekonomiju i tržište rada, tvrde.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...