ADVOKAT ANTO NOBILO: "Reakcija desnice je histerična, šokirani su..."

Nobilo, koji se u emisiju javio telefonom, rekao je da su reakcije na podnošenje zahtjeva za pomilovanja političke, različite i očekivane te da mu je puno važnija pravna procedura i u konačnici odluka.

  • Regija

  • 20. Apr. 2022  20. Apr. 2022

  • 2

O mogućem pomilovanju bivših šefova UDBA-e u emisiji U mreži Prvog na HRT-u govorili su advokat Anto Nobilo, saborski zastupnik HDZ-a i član Odbora za pravosuđe Damir Habijan te SDP-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić

Nobilo, koji se u emisiju javio telefonom, rekao je da su reakcije na podnošenje zahtjeva za pomilovanja političke, različite i očekivane te da mu je puno važnija pravna procedura i u konačnici odluka.

Za reakciju dijela desnice koja se protivi pomilovanjima kaže da su oni smatrali da imaju "ekskluzivu na generale, branitelje, Domovinski rat".

"Na neki način ih je šokiralo to što je grupa vrlo značajnih generala dala podršku Perkoviću i Mustaču. Njihova reakcija je histerična, ali nepotrebna jer se ovdje ne radi o političkoj akciji, već o čistoj odvjetničkoj reakciji u kojoj idemo zaštititi dvojicu osuđenika i želimo da ne umru u zatvoru.

Ljudi koji su stvarali Ministarstvo obrane zajedno s Perkovićem, a slijedom okolnosti kasnije su većinom postali generali, svjedoci su tog vremena i svjedoci rada i Perkovića i Mustača. Odlučili su na individualnoj razini podržati zahjev za pomilovanje", rekao je Nobilo.

Naglasio je da je zahtjev za pomilovanje poslan uz pismo dijela generala kako bi dobio na jačini. Tvrdi da nije kontaktirao Ured predsjednika RH.

"Ovo je moja odvjetnička akcija i ništa više. Cijela akcija je trajala do šest dana", rekao je Nobilo.

Habijan: Bili bi to presedani

Član Odbora za pravosuđe Damir Habijan rekao je da se ovom akcijom stvaraju podjela u društvu, prije svega u braniteljskoj populaciji i između samih generala. Smatra da je presedan da se doprinos u dobrani stavlja kako olakotna okolnost Perkoviću i Mustaču.

"S druge strane imamo branitelje koji su dali značajan doprinos, ali u niti jednom od 284 zahtjeva za pomilovanjem koja su upućena predsjedniku Milanoviću u protekle dvije godine putem Ministarstva pravosuđa i uprave nije uvažen niti je odgovoreno", rekao je Habijan.

"Mislim da je ministar Medved imao jedan neodgovoran nastup, jer će predsjednik Milanović o svemu prvi put nešto reći danas i čut ćemo njegov stav. Koliko znamo prema našim informacijama, ni Perković ni Mustač nisu bili suradnici ili prijatelji Zorana Milanovića, oni su bili suradnici Franje Tuđmana. Uvoditi Zorana Milanovića u cijelu priču mislim da je apsolutno neodgovorno", rekao je Jakšić.

"Imali smo paradu s Lex Perkovićem koji nije na kraju uspio, no sada se u puno rasprava povlači pitanje zašto Hrvatska nije snašla snage da im se sudi u Hrvatskoj, nego je svoje šefove tajnih službi izručila Njemačkoj. To Njemačka nikad ne bi napravila", rekao je Jakšić. 

Habijan se nije složio da je ministar Medved dao neodgovornu izjavu i smatra da je nastala kakofonija jer advokat Nobilo je, kaže, prvo tvrdio da je akciju sprema nekoliko sedmica, a sada je izjavio da je na njoj radio šest dana.

"Otvara se prostor da je ovo neka šira akcija, a ne samo akcija obitelji", rekao je.

Smatra da je predsjednik Hrvatske trebao barem odgovoriti na 284 zahtjeva za pomilovanjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...