ODLUKU DONOSI MINISTRICA: Britanski sud odobrio izručenje Asangea u Sjedinjene Američke Države

Assange se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh od 2019. godine.

  • Svijet

  • 20. Apr. 2022  20. Apr. 2022

  • 0

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange mogao bi uskoro biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama gdje će mu se suditi za špijunažu. Naime, sud u Londonu poslao je nalog za njegovo izručenje kako bi ga odobrila britanska vlada. Sud je izdao službeni nalog za izručenje na današnjem ročištu, a Assange se može žaliti na tu odluku. 

Vlada SAD-a želi da se 50-godišnjem Australcu Assangeu sudi na temelju 18 tačaka vezanih uz WikiLeaksovu objavu tajnih podataka američke vojske i diplomatskih telegrama, tvrdeći da je ugrozila živote mnogih. Ovom se odlukom iscrpljuju Assangeove pravne mogućnosti u Velikoj Britaniji da izbjegne suđenje u SAD-u po nizu optužbi vezanih uz objavljivanje tajnih dokumenata prije više od desetljeća.

Njegov će predmet sada biti vraćen britanskoj ministrici unutrašnjih poslova Priti Patel.

Assange se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh od 2019. godine, kada je uhapšen zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju. Prije toga proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, navodi Index.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...