AMIR ZUKIĆ, MINISTAR RAZVOJA PODUZETNIŠTVA I OBRTA FBiH, ZA "SB": "Malim i srednjim poduzetnicima ćemo olakšati pristup finansijskim sredstvima, a za to imamo i alat"

Iznos odobrenih garancija Fonda je 94,9 miliona KM od čega se na mikro, mala i srednja preduzeća, te samostalne poduzetnike/obrtnike u FBiH odnosi 23,4 miliona KM.

  • Ekonomija

  • 20. Apr. 2022  20. Apr. 2022

  • 0

Razgovarao: Darko OMERAGIĆ

„Jedan od glavnih ciljeva Ministarstva razvoja poduzetništva i obrta FBiH je da malim i srednjim poduzetnicima osiguramo olakšan pristup finansijskim sredstvima, a za to imamo i alat – kreditno-garantni fond koji im omogućava da se zaduže iako nemaju dovoljno kolaterala, jer će pola kolaterala obezbijediti Ministarstvo, a pola poduzetnici“, rekao je u početku razgovora za „Slobodnu Bosnu“ Amir Zukić, federalni ministar razvoja podzetništva i obrta.

Upravo je Garantni fond FBiH bio povod za naš razgovor sa Zukićem. Iznos odobrenih garancija Fonda je 94,9 miliona KM od čega se na mikro, mala i srednja preduzeća, te samostalne poduzetnike/obrtnike u FBiH odnosi 23,4 miliona KM.

„Ukratko, FBiH će garantovati za pola kredita koji podiže mali poduzetnik i to je za sve poduzetnike jedna velika olakšavajuća okolnost, a druga je da Ministarstvo već drugu godinu zaredom subvencionira i kamate koje se uzimaju putem Garantnog fonda FBiH. Oni koji uredno izmiruju sve rate kredita i plaćaju kamate na kvartalnom nivou imaju regresiranu kamatu. Ovo je dobar način da poduzetnici nabave osnovna sredstva za rad i repromaterijale, te nesmetan razvoj i proširenje svoje djelatnosti“, kaže nam ministar Zukić.

MOGUĆNOSTI GARANTNOG FONDA FBiH

Ministarstvo u ovoj godini raspolaže s milion KM za subvencioniranje kamata po ovom osnovu, a s obzirom na to da bi za ovu namjenu trebalo i više novca ministrova pretpostavka je da će se rebalansom budžeta FBiH tražiti povećanje ove stavke.

U prvoj fazi projekta poduzetnici nisu mnogo koristili mogućnosti Garantnog fonda za šta nisu krivi samo poduzetnici. Određena je odgovornost i na komercijalnim bankama koje poduzetnicima nude kredite.

„U ovoj godini možemo reći da su ove mogućnosti prilično prepoznate i da je broj zainteresovanih već vrlo velik tako da će u 2022. biti povećan obim onih koji će uzimati kredite na ovaj način“, objašnjava Zukić.

Mnogi poduzetnici se još oporavljaju od prve ekonomske krize koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa, a onda je prije skoro dva mjeseca izbio rat u Ukrajini i donio nove nedaće. U Ministarstvu razvoja poduzetništva i obrta FBiH će uskoro imati i konkretne podatke o tome koliko je prva kriza nanijela štete poduzetnicima i preciznu analizu broja privrednih subjekata u FBiH, te parametre njihovog poslovanja.

„Šteta je sigurno bila značajna, a onda je do rata u Ukrajini bio period revitalizacije. Mnogi su pokazali izdržljivost i snalažljivost u smislu zadržavanja broja uposlenih. Nova kriza je donijela probleme u snabdijevanju, ali je najveći problem eskalacija cijena koja je posljedica inflacije, što je prije svega globalna pojava. Mi ćemo i ovu novonastalu situaciju analizirati kroz ovu informaciju koja će biti vezana za sektor malih i srednjih preduzeća, ali i za velike kompanije. Vjerovatno će biti određenih mjera za potporu sanacije uz napomenu da su mogućnosti Vlade FBiH ograničene. Umnogome će sve zavisiti od globalnih dešavanja, rata u Ukrajini i njegovog uticaja na ekonomiju“, ističe ministar Zukić.

Iako je kraj rata u Ukrajini i njegov uticaj na bh. ekonomiju nepredvidljiv poučeni iskustvom s pandemijom koronavirusa privrednici u FBiH na budućnost moraju gledati s optimizmom jer svakoj krizi jednom dođe kraj. Na njima je da se trude i da rade što bolje, a za sve ostalo tu su vlasti koje, poput Ministarstva razvoja poduzetništva i obrta FBiH mogu pomoći. Ovo Ministarstvo je to činilo i prije lockdowna.

„Tokom prethodnih sedam godina, izuzev perioda lockdowna davali smo poticaje našim poduzetnicima i obrtnicima. Sasvim sigurno je da smo tu postigli određene rezultate iako je o brojkama teško govoriti. Jedan od indikatora je naše ulaganje u projekte poduzetničke infrastrukture gdje smo izdvajali sredstva za infrastrukturu u poslovnim zonama i možemo reći da je u posljednjih nekoliko godina više od 110 privrednih subjekata u novim poslovnim zonama našlo svoje mjesto i da su zaposlili skoro 3.000 novih radnika. To je rezultat analize efekata naših ulaganja. Jedan od naših glavnih projekata je bilo i poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća gdje smo na bazi zajedničkog udruživanja sredstava privrednih subjekata i iz budžeta FBiH stimulisali nabavku novih mašina i omogućili nova zapošljavanja. U sklopu toga smo proveli i određene aktivnosti u vezi digitalizacije i unapređenja poslovanja u smislu prilagođavanja standarda koje zahtijeva 'zelena ekonomija' i povećanje izvoza. Slične programe ćemo realizovati i ove godine tako da ćemo podržati i lokalne zajednice sa oko dva miliona KM za izgradnju poduzetničkih zona“, otkrio nam je ministar Zukić.

Ova sredstva će biti usmjerena u lokalne zajednice koje nemaju dovoljno razvijenu poslovnu infrastrukturu.

Ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta će, također, ove godine izdvojiti oko 7,87 miliona KM za podsticaj razvoja male privrede u FBiH, a u fokusu će biti lokalne zajednice. Podršku će imati i institucije poduzetničke infrastrukture i to sa 100.000 KM, zatim udruženja i komore sa oko 70.000 KM, obrtničke komore sa 30.000 KM. Ministarstvo je predvidjelo i direktnu podršku subjektima male privrede, odnosno podsticaje za opstanak starih obrta, te sufinansiranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, poboljšanje uslova rada i stručno osposobljavanje zaposlenih sa 200.000 KM, a 710.000 KM će biti uloženo u razvoj obrta i srodnih djelatnosti.

PODRŠKA START-UP-ima

„Predvidjeli smo podsticaje i za novoosnovane subjekte male privrede, odnosno start-up-e. Do sada smo plaćali troškove registracije i doprinose za dva uposlena, ali s obzirom na to da to sada radi Federalni zavod za zapošljavanje kroz svoje podsticajne mjere, odlučili smo se da ove godine izdvojimo 950.000 KM za subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala i pružanje mentoring usluga. Naš ''najjači' projekat je jačanje konkurentnosti kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa i i uvođenje standarda kvalitete u malim i srednjim preduzećima za koji je planirano 2,74 miliona KM“, kazao je naš sagovornik.

Uz sve ovo Ministarstvo je planiralo i još milion KM za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata za kredite koji idu preko pomenutog Garantnog fonda FBiH.

I dok razgovaramo s ministrom Zukićem dobijamo informaciju da je upravo zatvoren javni poziv za povoljne sedmogodišnje kredite s kamatom od 0,9 posto s dvije godine grace perioda (za ovo je izdvojeno između 6 i 7 miliona KM op. a.) koje Ministarstvo usmjerava za malu privredu putem Razvojne banke FBiH.

„Suština je da se ljudi ohrabre i da ako imaju neku ideju ulaze u bilo kakav poduzetnički poduhvat, a na nama je da obezbijedimo određena sredstva koja olakšavaju pokretanje biznisa u malim firmama koje vrlo često narastu i postanu velike“, rekao nam je na kraju ministar Zukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...