VLADA FBiH OBRADOVALA PRIVREDNIKE: Mala i srednja preduzeća dobila bespovratna sredstva; 2,7 miliona KM ide direktno u proizvodnju i 216 novih radnih mjesta!

Rezultat je to ugovora koji je sa poduzetnicima potpisao federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić prije nekoliko dana u Mostaru. Ugovori su potpisani s 96 korisnika bespovratnih poticajnih sredstava kojima će ovaj novac omogućiti kupovinu neophodnih sredstava za proizvodnju.

  • Ekonomija

  • 19. Sep. 2022  19. Sep. 2022

  • 0

Vrlo lijepe vijesti dolaze iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta koje je sa 2.720.559 KM podržalo mala i srednja preduzeća što će rezultirati otvaranjem 216 novih radnih mjesta.

Rezultat je to ugovora koji je sa poduzetnicima potpisao federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić prije nekoliko dana u Mostaru. Ugovori su potpisani s 96 korisnika bespovratnih poticajnih sredstava kojima će ovaj novac omogućiti kupovinu neophodnih sredstava za proizvodnju.

ZADOVOLJSTVO PODUZETNIKA

Koliko će ovaj novac značiti našim poduzetnicima najbolje opisuju izjave neki od njih koji nisi krili veliko zadovoljstvo ovom sinergijom koju su ostvarili s jednim od ključnih ministarstava Vlade FBiH.

Ema Badžak, vlasnica kompanije MM iz Mostara koja se bavi ugostiteljstvom, turizmom i poljoprivredom jedna od korisnica bespovratnih sredstava koja kaže da je njena firma od Federalnog ministarstva dobila lijepu sumu novca koji će biti iskorišten za obnovu i kupovinu mašina koje ova firma sebi na drugačiji način nije mogla priuštiti.

"Pećnica koju koristimo već 20 godina dala je „sve od sebe“ i sada je moramo obnoviti. Kupujemo i mašinu za sjeckanje povrća koje sami proizvodimo i kupujemo pakirnicu koja nam je jako potrebna za pakovanje i povrća i dostavu hrane koju proizvodimo."

Grant sredstva koja su Vlada i Federalno ministarstvo dodijelila malim i srednjim preduzećima u FBiH su najbolji način da se građani FBiH potaknu na vlastitu proizvodnju i ostanak u BiH. Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima, među kojima je i drvo od kojeg se u našoj zemlji proizvodi vrhunski namještaj. Ipak, proces između eksploatacije drveta do krajnjeg proizvoda je dug i vrlo skup. To zna i Haris Redžić, vlasnik kompanije ES-Salerno iz Živinica, grada na području Tuzlanskog kantona koji je još i prije rata bio poznat po proizvodnji vrhunskog namještaja.

Kompanija koju vodi ovaj poduzetnik bavi se proizvodnjom pločastog i tapaciranog namještaja, a sredstva koja je dobio u okviru ovog projekta će iskoristiti za kupovinu linije za proizvodnju peleta.

"Linija za proizvodnju peleta nam je potrebna jer prilikom obrade drveta imamo nus-proizvode koje ćemo koristiti u proizvodnji. Također, vidimo da je došlo do poremećaja u snabdijevanju peletom tako da ćemo dati svoj doprinos i u stabilizaciji cijena ovog energenta. Poznati smo po tome da na tržištu poslujemo sa izuzetno povoljnim cijenama u odnosu na okruženje i našu konkurenciju", rekao je Redžić.

JAČANJE KONKURENTNOSTI

Poticajna sredstva su došla i do Livna gdje posluje firma koju vodi Anita Miloloža, a koja se bavi proizvodnjom i distribucijom dekorativnih panela. Zahvaljujući sredstvima koja je dobila u okviru projekta „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća za 2022. godinu“, ova poduzetnica će proširiti proizvodnju i zaposliti nove radnike.

Priča poduzetnika Harisa Redžića, Anite Milolože i Eme Badžak je priča svih korisnika bespovratnih sredstava za čiju realizaciju su zaslužni Vlada FBiH i njen resorni ministar Amir Zukić koji je svoje zadovoljstvo ovim projektom opisao na sljedeći način:

"Potpisali smo ugovore sa 96 prvoplasiranih malih i srednjih preduzeća koja su se prijavila na javni poziv. Raduje nas da će sredstva biti uložena u inoviranje tehnoloških procesa, zatim za digitalizaciju proizvodnih procesa, kao i za certificiranje, te unapređenje svih poslovnih procesa u malim i srednjim preduzećima. Ovo će ojačati njihovu konkurentnost i omogućiti nova zapošljavanja. Ukupne investicije koje će se desiti na osnovu ovih 2,7 miliona KM koliko iznosi naš grant ovim preduzećima su više od sedam miliona KM od čega će oko 4,4 miliona KM uložiti privredni subjekti koji su se kandidovali za ova sredstva", rekao je ministar Zukić.

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...