GRLIĆ RADMAN SE DOTAKAO I NAŠE ZEMLJE: "Hrvatskoj je važno da se osigura promjena sadašnjeg izbornog zakona u BiH..."

Grlić Radman razgovarao je s bugarskom kolegicom Teodorom Genčovskom u Zagrebu.

  • Regija

  • 21. Apr. 2022  21. Apr. 2022

  • 0

Na zapadnom Balkanu postoji "ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti" jer je to područje poligon za "geostrateška nadmetanja", kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman razgovarao je s bugarskom kolegicom Teodorom Genčovskom u Zagrebu, a nakon sastanka je istaknuo kako su se složili da je potrebno učiniti sve da se posljedice ruske agresije na Ukrajinu “ne bi prelile na područje zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope”.

“Zapadni Balkan poligon za razna geostrateška nadmetanja”

“Tu postoji nažalost još uvijek u stanovitom smislu ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti budući da je zapadni Balkan također i poligon za razna geostrateška nadmetanja”, kazao je novinarima Grlić Radman.

Genčovska je u tom kontekstu istaknula da je bugarsko-hrvatska saradnja u sklopu NATO-a “jako dobra” te da saradnja između članica NATO-a uvjetuje i sigurniji jugoistok Evrope.

Šef hrvatske diplomatije ponovio je kako je Hrvatskoj važno da se osigura promjena sadašnjeg izbornog zakona u BiH koji “favorizira izborni inženjering” i omogućuje bošnjačko preglasavanje malobrojnijih Hrvata.

Genčovska je istaknula da je Bugarska “potpuno podržava težnje Hrvatske za rješavanjem krize u Bosni i Hercegovini”.

Što se tiče spora Sjeverne Makedonije i Bugarske o historiji i identitetu, Grlić Radman je kazao kako se nada da će “Bugarska i Sjeverna Makedonija naći obostrano prihvatljivo rješenje koje će omogućiti nastavak evropskog puta Sjeverne Makedonije”, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...