POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ ZGROŽENA SCENAMA U BANJOJ LUCI: "Ovdje se radi o jednom posrnuću, i duhovnom i kulturnom..." (VIDEO)

Ne stišavaju se reakcije na skup "Sloboda", koji je organizovala Boračka organizacije Republike Srpske (BORS).

  • Politika

  • 22. Apr. 2022  22. Apr. 2022

  • 2

Sa priče o razjedinjenosti vladajuće koalicije i opozicije, koja nije prisustvovala skupu, fokus je prebačen na prijetnje smrću upućene visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, uz prisustvo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović. Ima li osnova za reakciju pravosudnih organa? 

Sjenu na proteste bacila je pjesma u kojoj se prijeti smrću Christianu Schmidtu. Oštre reakcije stižu iz političkog vrha Federacije Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je poziv policijskim agencijama da privedu i procesuiraju osobe koje su izrekle prijetnje smrću visokom predstavniku. Slična reakcija stiže i od šefice bh. diplomatije. 

"Krajnje je vrijeme da se zaustavi opasna radikalizacija Bosne i Hercegovine i regiona po matrici iz Ukrajine. Podrška OHR-u i visokom predstavniku!", navela je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

U pisanoj izjavi za BHT1, OHR poručuje da snažno podržava slobodu izražavanja, ali istovremeno žali zbog činjenice da su zvaničnici sebi dopustili da se zateknu u, kako navode, ovako degutantnoj situaciji.

"Pozicije autoriteta nose odgovornost da služe kao primjer za izgradnju političkog diskursa i odnosa među ljudima. Spomenuto ponašanje nije bilo najsvjetliji trenutak ni za Republiku Srpsku ni za Bosnu i Hercegovinu u cjelini", smatraju iz OHR-a.

Osude su stigle iz Američke ambasade. Poručuju da je uvrede i prijetnje nemoguće opravdati.

Lider SNSD-a nije htio komentarisati scene sa Trga Krajine. Boračka organizacija Republike Srpske izvinila se visokom predstavniku za, kako navode, sve što se može smatrati prijetnjom.

"Namjera narodnog skupa 'Sloboda' nisu bile prijetnje nikome, a ponajmanje gospodinu Christianu Schmidtu. Osuđujemo svakog pojedinačnog izgrednika koji je, svjesno ili nesvjesno, poslao poruku drugačiju od namjere našeg skupa", saopćeno je iz BORS-a.

Politički analitičari smatraju da se uvredljivom pjesmom poslala ružna poruka iz Banje Luke, te pokazao nizak nivo političke svijesti. 

"Ako vam zvaničnici iz Republike Srpske, koji su bili tu, poslije skupa ponosno kažu da nije korišten govor mržnje i da je skup protekao u najboljem redu, a pri tome se cinično smješkaju dok se pjeva ta pjesma, mislim da zaista govori o jednom posrnuću, i duhovnom i kulturnom", smatra politička analitičarka Tanja Topić.

"Masovni skupovi su uvijek skupovi gdje ne možete nešto predvidjeti ni kontrolisati, tako da ne bih tome pridavao veliki značaj. Mislim da je odnos prema visokom predstavniku, po mom viđenju, na skupu bio korektniji i blaži nego što su to iskazivali mnogi političari ovih dana“, mišljenja je politički analitičar Drago Vuković.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine kratko su odgovorili da zajedno sa partnerskim policijskim agencijama prate događaje i dešavanja koja mogu imati elemente kaznenih djela. Za sada nema potvrde da li će reagovati na pozive stranaka iz Federacije BiH da se uključe u slučaj iz Banje Luke. 

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...