VISOKA DELEGACIJA IZ SARAJEVA: Željko Komšić i Milan Dunović odaju počast nevinim žrtvama...

Povodom 77. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora.

  • Vijesti

  • 22. Apr. 2022  22. Apr. 2022

  • 0

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović povodom 77. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac položit će vijence i odati počast na spomen-području Donja Gradina (na spomen-obilježju nevino stradalim žrtvama, na grobnom polju „Topole“ i kod „Topole užasa“).

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zarobljenika i stradalih na području NDH. Metode ubijanja logoraša uključivale su vješanja, ubistva noževima, maljevima i sjekirama te vatrenim oružjem. Ubistva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i povezanih logora te u obližnjim selima.

Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...