POLITOLOG ZLATKO HADŽIDEDIĆ: "Zastupnici iz redova SDA u Parlamentu BiH, krajnji je čas da odustanu od podrške HDZ-u"

(...) iako brojni postupci lidera SDA, Bakira Izetbegovića, svjedoče o tome da je on takvu podršku odavno obećao Draganu Čoviću, i da to svoje obećanje nastoji održati po svaku cijenu."

  • Politika

  • 23. Apr. 2022  23. Apr. 2022

  • 4

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović zakazao je 10. hitnu sjednicu ovog doma za utorak, 26. aprila 2022. godine s početkom u 11 sati.

Na dnevnom redu je, pored Usvajanje Zapisnika 9. hitne sjednice, samo jedna tačka:

„Zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku“.

Čović u međuvremenu nastavlja provokativnim istupima, pa je uoči razmatranja Prijedloga zakona iz Livna, gdje je danas stigao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručio „onima koji žele praviti fildžan države” da ih “prave na nekim drugim prostorima".

Politolog, prof. dr. Zlatko Hadžidedić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, kaže kako se radi o još jednom udaru na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

„Najnoviji Čovićev prijedlog Izbornog zakona predstavlja još jedan pokušaj da se izmijeni Ustav i ustavna struktura Bosne i Hercegovine putem usvajanja zakona kao pod-ustavnog akta. Ne želim ulaziti u detalje tog prijedloga, iako on u sebi sadrži mnoštvo protivustavnih odredbi, koje u suštini imaju za cilj da podijele Federaciju BiH na dva izborna bloka, jedan u kojem bi se birali isključivo Bošnjaci, a drugi u kojem bi se birali isključivo Hrvati“, kaže Hadžidedić.

Podvukao je da je Federacija BiH, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, jedinstvena izborna jedinica i da se ova ustavna struktura Federacije BiH, i Bosne i Hercegovine kao cjeline, „ne može i ne smije mijenjati putem zakona kao pod-ustavnog akta“.

„Ustav i struktura države mogu se mijenjati samo putem propisane procedure, pomoću dvotrećinske većine u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Bez zvaničnog prijedloga za izmjenu Ustava, i bez njegovog izglasavanja putem dvotrećineske većine, pokušaj da se ustavna struktura Bosne i Hercegovine izmijeni putem zakona kao pod-ustavnog akta predstavlja protivustavan i nelegalan čin, koji podliježe krivičnoj odgovornosti“, upozorava Hadžidedić.

Iako Čović i HDZ , kako kaže, sigurno neće odustati od svojih nastojanja da izmijene i sruše ustavni poredak Bosne i Hercegovine, profesor Hadžidedić opominje „sve one koji se zajedno za njima upuštaju u ovakav, još jedan, udruženi zločinački poduhvat rušenja Ustava Bosne i Hercegovine“.

„A tu se prije svega obraćam zastupnicima iz redova SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine - da je krajnji čas da se zaustave i odustanu od podrške HDZ-u, iako brojni postupci lidera SDA, Bakira Izetbegovića, svjedoče o tome da je on takvu podršku odavno obećao Draganu Čoviću, i da to svoje obećanje nastoji održati po svaku cijenu“, naveo je Hadžidedić.

Upuste li se u ovaj, kaže Hadžidedić, u još jedan pokušaj rušenja ustavnog poretka zajedno sa Čovićem i HDZ-om, zastupnici iz redova SDA snosit će punu krivičnu, političku, moralnu i materijalnu odgovornost za sve što će iz toga proizaći.

„Rušenje posljednjih ostataka ustavnog poretka, nakon što je Dodikov SNSD ovaj poredak već doveo na sam rub opstanka, predstavlja direktan put u totalni haos, u kojem će nestati ne samo postojeći pravni poredak i sama država Bosna i Hercegovina, nego i svi oni politički akteri koji vjeruju da se mogu održati na vlasti upravo stvaranjem haosa i rasturanjem Bosne i Hercegovine. Dovedu li do takvog haosa, neka budu uvjereni da u njemu neće biti opstanka ni za njih ni za njihovu stranku. Neka se ne zavaravaju da mogu opstati kao usamljeno ostrvo u općem potopu koji će izazvati. Zato, opominjem ih da dobro razmisle prije nego što se upuste u još jedan veleizdajnički pokušaj rušenja vlastite države“, zaključio je Hadžidedić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...