DEBAKL JANEZA JANŠE KAKAV SE NE PAMTI: Stigli konačni rezultati izbora u Sloveniji, Robert Golob će uskoro sastaviti vladu sa...

Na trećem je mjestu po izbornom rezultatu demokršćanska Nova Slovenija (NSI) koja je bila članica dosadašnje Janšine vlade, a čiji je predsjednik Matej Tonin najavio da će ubuduće predstavljati konstruktivnu opoziciju.

  • Regija

  • 25. Apr. 2022  25. Apr. 2022

  • 3

Menadžer Robert Golob je sa svojom strankom Pokret sloboda uvjerljivi pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji i moći će brzo sastaviti novu vladu sa još samo jednom ili dvije stranke, pokazuju službeni rezultati nakon više od 99,7 posto prebrojenih glasova.

Zastupnike u novom sastavu Državnog zbora (parlamenta) koji ima 90 članova, pri čemu ih se 88 bira s lista političkih stranaka, a dvoje s lista dviju nacionalnih manjina, dobilo je samo pet stranaka koje su prešle izborni prag od 4 posto.

Golobova je stranka osvojila 35,54 posto glasova i 41 zastupnički mandat, što do sada nije uspjelo nijednoj drugoj u historiji slovenske demokratije, a odraz je okupljanja birača na ljevici koji su se protivili politici desne vlade Janeza Janše i "taktičnog" glasovanja birača manjih stranaka s lijevog centra.

Drugi najveći broj glasova na jučerašnjim izborima pripao je Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) dosadašnjeg premijera Janeza Janše koji je već priznao poraz.

Njegova je stranka osvojila 23,53 posto glasova i 27 zastupničkih mandata, jedan više u odnosu na izbore 2018. godine.

Na trećem je mjestu po izbornom rezultatu demokršćanska Nova Slovenija (NSI) koja je bila članica dosadašnje Janšine vlade, a čiji je predsjednik Matej Tonin najavio da će ubuduće predstavljati konstruktivnu opoziciju.

Stranka Socijalnih demokrata (SD) koju vodi Tanja Fajon sa osvojenih 6,65 posto glasova, što je nešto slabije u podnosu na rezultat prije četiri godine, osvaja 7 zastupničkih mandata i u novoj će vladi po svoj prilici biti glavni partner Golobu kao premijeru kojega bi po političkoj tradiciji mogla podržati i dva manjinska zastupnika iz reda mađarske i italijanske zajednice.

Stranka Ljevica (L) koju vodi Luka Mesec osvojila je s 4,38 posto glasova 5 zastupničkih mjesta, nešto manje od očekivanog prema predizbornim anketama.

S njom u vladi Golob dobiva još uvjerljiviju većinu, no postoje mišljenja nekih analitičara da bi to mogao izbjeći ako odluči sastaviti "vladu nacionalnog jedinstva" s obzirom na moguće pogoršanje društvene situacije ako se kriza u Evropi zbog rata u Ukrajini nastavi i produži, te umjesto Ljevice u vladu uključi Novu Sloveniju (NSI), što je ipak manje vjerovatno, navode slovenski analitičari, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...