MEGASTRUKTURA NA JUGU BOSNE I HERCEGOVINE: Pogledajte kako napreduje izgradnja najvećeg mosta na Koridoru 5C (FOTO; VIDEO)

Dinamika radova se odvija po planu, a most je već poprimio prve obrise iznad Neretve.

  • Ekonomija

  • 26. Apr. 2022  26. Apr. 2022

  • 0

U punom jeku teče izgradnja najvećeg i najimpozantnijega mosta na Koridoru Vc – Mosta Počitelj u blizini istoimenog historijskog naselja po kojem je i dobio ime. Visok 100 metara i dug 945 metara, predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima su se izvođači na Koridoru Vc susreli.   

Inače, most Počitelj nalazi se na poddionici Počitelj – Zvirovići premoštava magistralnu cestu M-17, rijeku Neretvu i željezničku prugu Sarajevo – Ploče.

Projektiran kao kontinuirani prednapregnuti most s glavnim rasponom od 147 metara. Promjenjivog je poprečnog presjeka i jedinstvenom konstrukcijom za obje trake. Stupovi su monolitno povezani s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi
slobodnom konzolnom gradnjom.

Foto: Večernji list

Glavni izvođač radova je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i PowerChina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...