MILORAD DODIK ZA 'RUSSIA TODAY': "Zapad je računao da Ukrajina bude kolateralna šteta"

"Ovi pokušaji da se podstakne sukob nisu odnedavno", ocijenio je Dodik i podsjetio da je NATO bombardovao Republiku Srpsku i da su ubijanje srpske djece nazvali kolateralnom štetom, a da nijedan vojnik Alijanse za to nije odgovarao niti je kažnjen.

  • Politika

  • 27. Apr. 2022  27. Apr. 2022

  • 0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Rusiji i Ukrajini živi isti narod, a da je sukob koji se dogodio na ukrajinskom prostoru rezultat globalne promjene moći. 

Dodik je za "Russia Today" rekao da su geopolitički stratezi uvijek govorili da, ukoliko se želi vlast nad Euroazijom, kojom dominiraju Rusija i Kina, mora se izazvati sukob između Rusije i Ukrajine, gdje živi isti narod, kako bi se na taj način narušilo njihovo jedinstvo.

Prema njegovim riječima, zapadni stratezi su bili veoma uspješni u tome i uglavnom su ignorisali zabrinutosti Rusije i naoružavali određene snage u Ukrajini.

On je pomenuo i izjave pojedinih evropskih zvaničnika koji su rekli da je sukob njihova krivica, jer su Ukrajini obećali pristup EU i NATO, ali su se povukli kada je došlo vrijeme da se to obećanje i ispuni.

Dodik je naveo i da zapadni partneri nisu željeli da slušaju zabrinutost Moskve zbog širenja NATO, kao i zbog nekih drugih pitanja, a podsticali su i Ukrajinu da čini slične stvari.

"Ovi pokušaji da se podstakne sukob nisu odnedavno", ocijenio je Dodik i podsjetio da je NATO bombardovao Republiku Srpsku i da su ubijanje srpske djece nazvali kolateralnom štetom, a da nijedan vojnik Alijanse za to nije odgovarao niti je kažnjen.

"Mi zbog toga vjerujemo da je Zapad računao da Ukrajina bude kolateralna šteta", rekao je Dodik i dodao da je cilj da se ovaj sukob oduži.

On je naglasio da bi volio da se to riješilo dogovorom Rusije i Ukrajine, bez miješanja sa strane, i da ne bude rata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...