PREMIJERKA SRBIJE ANA BRNABIĆ STIŽE: "Idem na Jahorinu da pružim podršku rukovodstvu RS-a"

"Idem tamo lično i kao vid podrške našem narodu u RS-u i rukovodstvu RS-a koji su pod velikim, nefer pritiscima. Sve što se dešava sa sankcijama nije u redu niti demokratski", ukazala je premijerka.

  • Regija

  • 27. Apr. 2022  27. Apr. 2022

  • 4

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da putuje na Jahorinu, na Ekonomski forum, kako bi, prije svega, pružila podršku srpskom narodu u BiH i rukovodstvu Republike Srpske, koji su pod velikim pritiskom.

Brnabić je za TV Pink rekla da će danas učestvovati na završnom panelu Foruma, sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Istakla je da će voditi razgovore o saradnji, a prije svega o značaju regionalne saradnje.

"Nama je region izuzetno važan kao tržište, a u regionu najvažnija je BiH. Sa BiH imamo trgovinsku razmenu od pet milijardi eura", objasnila je ona.

Brnabić je rekla da će biti i političkih tema.

"Idem tamo lično i kao vid podrške našem narodu u RS-u i rukovodstvu RS-a koji su pod velikim, nefer pritiscima. Sve što se dešava sa sankcijama nije u redu niti demokratski", ukazala je premijerka.

Brnabić je istakla da je taj stav prenijela i u razgovorima sa delegacijama SAD-a proteklih dana.

"Svi uvijek čuju u jednoj rečenici drugi dio, da će RS biti primorana da napusti BiH, a prvi dio rečenice ne čuju, a on je - ukoliko nastavite da mijenjate Dejtonski sporazum", naglasila je ona.

Brnabić je podsjetila da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, a RS samo pokušava da ne dozvoli da se mijenja taj sporazum, da se promjene njima ne nameću.

Pošto je Srbija garant Dejtona, ona mora da podržava RS u tim naporima, dodala je ona.

Brnabić je ocijenila i da promjena Dejtona ne vodi ka stabilnosti, već nestabilnosti.

"Borit ćemo se za stabilnost, za interese RS-a kao vid stabilnosti BiH", poručila je Brnabić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...