PRIJEDLOG ZA IFTAR: Supa od dinstanog povrća, sarma od slatkog kupusa, salata od celera, pohovani...

Danas je dvadeset sedmi dan ramazanskog posta.

  • Gastro

  • 28. Apr. 2022  28. Apr. 2022

  • 0

Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.

SUPA OD DINSTANOG POVRĆA

Potrebno:

karfiol

krompir

paradajz

luk

ulje

pileći temeljac

so 

biber

Priprema: Svo povrće nasjeckajte na kockice, karfiol na cvjetiće i dinstajte na ulju dok ne omekša. Zalijte pilećim temeljcem i pustite da kuha 5 minuta. Prije posluživanja ukrasite listovima peršuna.

SARMA OD SLATKOG KUPUSA

Potrebno:

manja jedna ili dvije glavice kupusa

1/2 kg mljevene janjetine (ili junetine)

2 fildžana riže

2 supene kašike kravljeg masla

2 čaše vode

kafena kašika bibera

kafena kašika crvene paprike

nepuna čajna kašika soli

fildžan sirćeta

Priprema: Izdubimo korijen kupusa i zaronimo ga u ključalu vodu u koju smo stavili findžan sirćeta, pa oko dva minuta barimo. Ostavimo na đevđiru da se ocijedi. Odrežemo listove kupusa, pa ga prepolovimo i sarme punimo smjesom od mesa. Smjesa od mesa se priprema tako što u jednu posudu pomiješamo mljeveno meso, prebranu i opranu rižu, crvenu papriku, biber i so. Motamo sarme nešto veće od oraha, redamo ih u plitku šerpu, zalijemo vodom, pa ih pomastimo kašikom masla i polahko na blagoj vatri kuhamo oko tri četvrtine sata dok kupus ne omekša. Kad je sarma gotova, prelijemo je mileramom i pocvrknemo ostatkom rastopljenog masla u koji smo dodali crvenu papriku. Uz ovu sarmu služimo kiselo mlijeko.

POHOVANI ODRESCI

Potrebno:

3 odreska,juneća ili teleća

30 g sirnog namaza

2 jaja

so

biber

brašno

prezla

ulje

Priprema: Meso posolite, pobiberite i premažite sirnim namazom. Svaki odrezak smotajte u rolnu i učvrstite čačkalicom. Uvaljajte u brašno, pa u jaja koja ste prethodno umutili i na kraju u prezlu. Pržite na vrućem ulju. Prilog po želji.

SALATA OD CELERA

Potrebno:

celer

kisela jabuka

kašika soka od limuna

pavlaka

2 kašike majoneze

Priprema: Korijen celera izrendati i ostaviti da stoji minimalno sat vremena u slanoj vodi u koju smo dodali malo limuna. Nakon toga iscijediti, izrendati kiselu jabuku te pavlaku i dvije kašike majoneze

HURMAŠICE

Potrebno:

Tijesto:

2 jaja

margarin

4 kašike šećera

prašak za pecivo

brašno po potrebi

Preljev:

1 l vode

1 kg šećera

vanilin šećer

Priprema: Umijesiti tijesto, oblikovati pogačice i peći. U međuvremenu dobro ukuhati šećer i vanilin šećer s vodom pa preliti preko hurmašica. Kad se kolač ohladi, poslužite ga. 

(Iftarskimeni.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...