NIKŠIĆ OTKRIO KARTE: "Kandidat za člana Predsjedništva BiH neće biti samo kandidat Trojke, nismo ludi da mislimo..."

On je rekao da Trojka funkcionira korektno.

  • Politika

  • 29. Apr. 2022  29. Apr. 2022

  • 8

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić sinoć je na TVSA govorio o mogućem zajedničkom kandidatu opozicije za člana Predsjedništva BiH.

On je rekao da Trojka funkcionira korektno.

"Sva imena su na stolu, razgovara se potpuno otvoreno bez ikakve zadrške. I ono što je važno, stvorena je atmosfera. Trojka najbliže surađuje i jako je važno da imamo jednog zajedničkog kandidata s aspekta poruke. Međutim, ono što je također važno reći javnosti - to neće biti samo kandidat Trojke. Mi razgovaramo s drugim subjektima unutar BiH, našim partnerima u USK iz NES-a, sa PDA, sa gospodinom Kasumovićem, sa SBB-om, naravno.

I kad dođemo do tog imena, to ime bi trebalo da bude kandidat svih opozicionih partija, jednog velikog bloka koji želi da se suprotstavi trenutnoj vladavini SDA, HDZ-a i SNSD-a", rekao je Nikšić.

"Veliki broj partija, imaju veliki broj ljudi i svako ima pravo na svoj stav. I naravno da nismo ludi da mislimo da, ko god bude taj kandidat, da će svi biti presretni. Važno je da u donošenju odluke osigurate ambijent u kojem će svako imati pravo na svoj stav i mišljenje. Kad se donese odluka, onda ima da se poštuje."

S obzirom na to da se u medijima spominjalo ime Denisa Bećirovića, pitanje je bilo je li on jedan od potencijalnih kandidata.

"Naravno da jeste. Ne jedan od potencijalnih, najozbiljniji kandidat. Ali ponavljam razgovori su u toku, čim budemo imali i nije fer da ja ovdje sad guram Denisa, ložim... dakle Denis je sigurno potencijalno najozbiljniji kandidat kada je u pitanju SDP, ali i ovi drugi. Ali odluka nije donesena, razgovaramo svi zajedno, ozbiljni smo ljudi, pričamo - oči u oči. Kad dođemo do tog stava, do tog imena, to će biti budući član Predsjedništva BiH."

Na pitanje da li je i on jedan od potencijalnih kandidata, Nikšić je odgovorio:

"Naravno. Mi u SDP-u imamo neke svoje procedure kada su u pitanju kandidature. I proveli smo najšire moguće kandidiranje kroz organizaciju. Ne samo ja, bilo je još imena ali bilo je i moje ime."

Lider SDP-a BiH osvrnuo se i na situaciju u BiH zbog naglog rasta cijena. Naime, evidentno je da se zbog agresije Rusije na Ukrajinu, rast cijena namirnica i energenata znatno odrazio na džep građana BiH, a očekuju se i dodatna poskupljenja. Ipak, postavlja se pitanje jesu li Vlade BiH mogle uraditi više i šta se može očekivati u narednim mjesecima.

Nikšić tvrdi kako Vlade nisu samo mogle, nego morale uraditi više. Nažalost, kako kaže, imamo Vijeće ministara koje ne radi apsolutno ništa. Svaka čast pojedincima, ističe predsjednik SDP-a, ali generalno rad i funkcionisanje Vijeća nije primjetno. Kako kaže, nije samo sadašnja situacija ona u kojoj se ne snalaze, nego se valja prisjetiti i migrantske krize kao primjera nefunkcionalnog djelovanja Vijeća ministara.

"Kada se obrati pozornost na to kakve su kadrove pojedine političke partije poslale u Vijeće, onda je sasvim jasno da baš nemaju namjeru da se ozbiljno bave svojim poslom", pojašnjava Nikšić.

Istaknuo je kako su puno veće nadležnosti kada je u pitanju ovo djelovanje na entitetskim vladama – koje kako kaže, također nisu pokazale pretjerani entuzijazam. Razlog tome nisu nikakve ekonomske mjere, ni potezi koje su Vlade učinile, nego upravo zbog inflacije i rasta cijena imaju enormna punjenja budžeta.  Na glavno pitanje, ima li dovoljno novca u federalnom budžetu, Nikšić tvrdi kako novca ima sasvim dovoljno, odnosno da “ne znaju šta će s njim”. Međutim, korijenski problem je što se Vlade ne bave prioritetnim pitanjima u državi, zaključuje Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...