ZASTUPNIK U PARLAMENTU FBiH IRFAN ČENGIĆ: "Patriotske snage u BiH i Crnoj Gori će nadjačati ruske igrače u našim državama"

Tek je agresija na Ukrajinu pomogla međunarodnoj zajednici da postanu svjesni ruskog utjecaja u BiH i Crnoj Gori koji predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za region i Evropu", istakao je Čengić na panelu.

  • Politika

  • 30. Apr. 2022  30. Apr. 2022

  • 0

Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić boravio je u Podgorici gdje je učestvovao kao panelista na konferenciji "Regionalna i globalna bezbjednosna kriza" u organizaciji Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Na konferenciji su učestvovali zamjenik ministra odbrane Ukrajine Oleksandr Polishchuk, bivša ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, poslanik u Bundestagu Josip Juratović, član Socialdemokratske partije Kosova Azem Vlasi, bivši ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović i ukrajinska analitičarka Maria Kucherenko, bivši ministar odbrane Crne Gore i zastupnik Predrag Bošković, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, šef Kluba poslanika DPS Danijel Živković, ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević, predsjednik Socijademokrata Damir Šehović.

"Bosna o Hercegovina i Crna Gora su države koje se nalaze pod velikim ruskim utjecajima i prijetnjama, ali sam uvjeren da će patriotske snage uz podršku međunarodnih saveznika nadjačati te snage. Tek je agresija na Ukrajinu pomogla međunarodnoj zajednici da postanu svjesni ruskog utjecaja u BiH i Crnoj Gori koji predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za region i Evropu" istakao je Čengić na panelu.

Podsjetio je da ambasador Rusije u BiH otvoreno upućuje prijetnje zbog strateškog opredjeljenja BiH da postane članica NATO alijanse, što još jednom pokazuje koliko je bila vizionarska politika DPS-a i Mile Đukanovića koji je osigurao članstvo Crnoj Gori u NATO alijansi.

Smatra narednom periodu politike u BIH i međunarodna zajednica imaju nekoliko zadataka.

"Veliki sigurnosni problem za BiH predstavlja naredno produženje "Althea" misije EUFOR-a, te se mora pronaći rješenje u Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH za prisustvo međunarodnih odružanih snaga u mirovnoj misiji u BiH", upozorava Čengić.

Ističe da na sceni imamo nepoštivanje Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, što zapravo predstavlja sigurnosnu prijetnju za Bosnu i Hercegovinu, jer Srbija je okružena NATO zemljama i to naoružanje nije od nikakve koristi za te zemlje.

"Politike u BiH i međunarodni saveznici moraju osujetiti sve pokušaj destabilizacije Oružanih snaga BiH, koje zaslužuju puno povjerenje i podršku u očuvanju mira u BiH i sigurnosti svih građana. Kao član Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, smatram da veliki sigurnosni problem može predstavljati što se pokušava od pojedinih policijskih snaga formiraju jedinice koje imaju vojnu strukturu i naoružanje koje nije potrebno policijskim strukturama", smatra Čengić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...