SAD ZADOVOLJAN ODNOSOM KINE PREMA RUSIJI: "Pomoć od koje smo strahovali nije se dogodila. Barem ne zasad"

"Nastavljamo pratiti Narodnu Republiku Kinu i svaku drugu zemlju koja bi mogla pomoći Rusiji", poručuju iz Bidenove administracije.

  • Svijet

  • 03. Maj 2022  03. Maj 2022

  • 0

Dva mjeseca nakon što su upozorili da bi Peking mogao pomoći Rusiji u borbi protiv Ukrajine, visoki američki dužnosnici rekli su da nisu uočili otvorenu kinesku vojnu i privrednu pomoć Moskvi, prenosi novinska agencija HINA.

Američki dužnosnici rekli su Reutersu zadnjih dana da su i dalje na oprezu u pogledu kineske dugoročne podrške Rusiji općenito, ali da se vojna i privredna pomoć od koje su strahovali nije dogodila, barem ne za sada.

Američki predsjednik Joe Biden priprema se za posjetu Aziji ovaj mjesec kojim će dominirati uspon Kine i njegova administracija uskoro će objaviti prvu nacionalnu sigurnosnu strategiju za Kinu koja postaje velesila.

"Nismo vidjeli da Narodna Republika Kina pruža direktnu vojnu pomoć ruskom ratu protiv Ukrajine niti sistemske napore da pomogne Rusiji da izbjegne naše sankcije", rekao je dužnosnik Bidenove administracije.

"Nastavljamo pratiti Narodnu Republiku Kinu i svaku drugu zemlju koja bi mogla pomoći Rusiji ili na neki drugi način izbjeći američke i partnerske sankcije".

Osim što izbjegava direktno podržati ruski rat, Kina izbjegava i sklapanje novih ugovora između svojih državnih naftnih rafinerija i Rusije unatoč velikim popustima. U martu je kineska državna grupa Sinopec suspendirala pregovore o velikom ulaganju u petrohemijsku industriju i plin u Rusiji.

Američka ambasadorica pri UN-u pozdravila je prošli mjesec suzdržanost Kine prilikom glasanja u UN-u o osudi ruske invazije na Ukrajinu kao "pobjedu". Međutim, Kina je odbila osuditi rusko djelovanje u Ukrajini i kritikuje zapadne sankcije Moskvi.

Trgovina između Rusije i Kine porasla je u prvom kvartalu i dvije zemlje potvrdile su u februaru partnerstvo "bez granica".

Kineska ambasada u Washingtonu u ponedjeljak je u tekstu na 30 stranica optužila SAD da širi "neistine" kako bi diskreditirao Kinu u pogledu Ukrajine, uključujući tvrdnju u martu da je Rusija zatražila od Kine vojnu pomoć.

Ambasada Kine napominje ipak da su američki dužnosnici od tada rekli da nisu vidjeli nikakve dokaze da je Kina pružila takvu pomoć.

Ni Biden nije govorio o tome da Kina pomaže Rusiji, otkako je novinarima u Bruxellesu 24. marta rekao da se u telefonskom razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom "pobrinuo da razumije posljedice".

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je prošle sedmice pred senatskim Vanjskopolitičkim odborom da Kina ima "značajan reputacijski rizik" od toga da bude ruski saveznik i da "za sada ne vide značajnu podršku Kine ruskim vojnim djelovanjima".

Biden će posjetiti Tokio i Seul, ali ne i Kinu. Sastat će se i s indijskim i australskim liderima tokom sastanka Quada u Tokiju. To će biti njegova prva posjeta Aziji u svojstvu predsjednika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...