KOLUMNA ĐURE KOZARA: Zašto se Dodik plaši EUFOR-a?

Lider SNSD-a smatra normalnim da od entitetske policije pravi vojsku, ali mu smeta dodatnih 500 vojnika EU koji su, kaže on, nepotrebno došli “zbog galame iz Sarajeva” da kruže po BiH.

  • Društvo

  • 04. Maj 2022  04. Maj 2022

  • 0

Piše: Đuro KOZAR

Poslije razgovora u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine 27. travnja sa američkim zvaničnicima Karen Donfried i Gabrielom Escobarom, Milorad Dodik je izjavio da neće podržati odluku da se mandat EUFOR-a (Althea) u BiH produži i za sljedeću godinu, jer je “protiv toga da te snage patroliraju gradovima i oklopnim vozilima se kreću pored škola, vrtića i institucija u Republici Srpskoj”.

VOJNO NAORUŽAVANJE POLICIJE

Mandat evropskih vojnih snaga u našoj zemlji ističe u studenom ove godine i Dodik vjerojatno računa na to da Ruska Federacija i Narodna Republika Kina u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda neće dati suglasnost za nastavak ove misije, ali iz Sjedinjenih Američkih Država poručuju da će se već pronaći modalitet da se zadrži status quo EUFOR-a koji od 2004. godine uspješno nadgleda vojnu implementaciju Dejtonskog sporazuma i jamči sigurnost građanima oba entiteta. Postojećih 600 i dodatnih 500 vojnika iz rezerve sa lakim oklopnim vozilima točkašima predstavljaju mjeru predostrožnosti kojom se potvrđuje odlučnost mirovnih snaga da spriječe eventualno ugrožavanje mira od nekoga iznutra ili izvana.

Nema nikakvog razloga lider Saveza neovisnih socijaldemokrata bojati se povećane nazočnosti vojnika EU u Republici Srpskoj ako nema neke skrivene namjere. On, doduše, verbalno ističe da je za mir, ali takve njegove riječi su u suprotnosti sa naoružanjem i opremom žandarmerije i specijalne antiterorističke jedinice RS-a koje je više vojno, nego policijsko. Policija u RS-u naoružana je automatskim puškama kalibra 7,62x39 mm i to je krupnije zrno od onog što ga imaju Oružane snage BiH sa američkim puškama M16 čiji je kalibar 5,56x45 mm. Ta policija ima robusna oklopna vozila Despot i ona također oklopna manjeg gabarita Vihor. U prosincu prošle godine Tehnički remont Bratunac je za potrebe MUP-a RS-a iz Južne Afrike uvezao opremu za daljinsko upravljanje teškim mitraljezom kalibra 12,7 mm koji se instalira na Despot. Iz Srbije su nabavljena dva drona Gavran koje koristi vojska za izviđanje i udare na široki spektar ciljeva iza fronta u dubini neprijateljske pozadine. Dodikova policija ima i helikoptere, među kojima je i američki višenamjenski Koala u kojem su dva pilota i ima mjesta za još šest putnika, koji je nedavno sudjelovao u policijskoj vježbi na Jahorini. Vojno naoružavanje policije se pravda potrebom zaštite RS-a od terorizma, ali kad se zna da u tom entitetu imaju secesionističke planove, onda je, što bi rekao narod, vrag odnio šalu.

BEZ OKLIJEVANJA

Dodik smatra normalnim to što od entitetske policije pravi vojsku, ali mu smeta dodatnih 500 vojnika EU koji su, smatra on, nepotrebno došli “zbog galame iz Sarajeva” da kruže po BiH, pri čemu se poziva na tvrdnje bivšeg zapovjednika EUFOR-a, austrijskog generala Alexandera Platzera koji je, pri kraju mandata, u intervjuu za bečki list Der Standard, rekao da je opća sigurnosna situacija u zemlji stabilna. Tada je general odbacio mogućnost prebacivanja trupa u Brčko distrikt kako bi se Dodika odvratilo od pokušaja destabiliziranja tog grada. Platzer, također, nije vidio nikakav problem ni u vezi s dugim cijevima u RS-u, tako da je njegov tolerantan odnos prema Dodiku postao još vidljiviji. Situacija je jasnija kad se zna Dodikova veza s bivšim vicekancelarom i predsjednikom Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christianom Stracheom. Naime, Dodik je prije nekoliko godina prihvatio poziv FPÖ-a, posjetio je Beč i dobio Stracheovu podršku u pokušajima otcjepljenja RS-a od BiH. Platzerove veze s vlastima i napredovanje u karijeri u izravnoj su vezi s rastom utjecaja desničarskog FPÖ-a u Austriji, tako da je i na zapovjednu dužnost u EUFOR-u došao uz njihovu potporu. To sve objašnjava.

Aktualni zapovjednik evropske vojske u BiH, također austrijski general Anton Wessely, drugačije je provenijencije i nije oklijevao da zatraži dodatni broj vojnika za svoju misiju, a, pored toga, odlučio je i da proširi lokalne promatračke stanice EUFOR-a, tzv. LOT kuće, kako bi se što dublje sagledalo ono šta se događa na terenu. Da Dodik nije takav kakav je – sve to ne bi bilo potrebno, ali bolje spriječiti nego ratovati.

(Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...