ANDREJ PLENKOVIĆ TVRDI: "Hrvati u BiH kada podignu glas iz položaja žrtve postaju krivci"

Plenković je još jednom ponovio kako temeljem postojećeg izbornog zakona Hrvati ne mogu biti pravično zastupljeni te naveo kako su Hrvati u BiH preglasani izbornim inženjeringom. Podsjetio je kako su 2016. godine procesu približavanja BiH Evropskoj uniji pomogli ponajviše hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu.

  • Regija

  • 06. Maj 2022  06. Maj 2022

  • 2

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je panel rasprava o doprinosu Republike Hrvatske u okviru Konferencije o budućnosti Evrope, u organizaciji hrvatskog ministarstva Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

Prisutnima se uvodno obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je istaknuo kako su glavni ciljevi Hrvatske u okviru Evropske unije, a to su završetak procesa ulaska u Eurozonu i Schengen, pred realizacijom.

Za Hrvatsku je važno da je politika proširenja Evropske unije na susjedstvo, jugoistok Evrope, dobila značajno mjesto, posebno na Bosni i Hercegovinu, u kojoj su prava Hrvata kao konstitutivnog naroda trenutno narušena, ocijenio je, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je još jednom ponovio kako temeljem postojećeg izbornog zakona Hrvati ne mogu biti pravično zastupljeni te naveo kako su Hrvati u BiH preglasani izbornim inženjeringom. Podsjetio je kako su 2016. godine procesu približavanja BiH Evropskoj uniji pomogli ponajviše hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu.

"Hrvati iz položaja žrtve, kada podignu glas, mogu postati krivci. Zato su naši argumenti uvijek u jednoj suradnoj metodi, na strani onih čija prava objektivno po postojećim zakonskim propisima nisu jednaka s drugima, pritom mislim posebno na teritorij Federacije BiH”, kazao je Plenković.

Podržat ćemo i poseban status Ukrajine, jer Ukrajina je aplicirala za članstvo, rekao je Plenković, ocijenivši to podrškom zemlji koja trpi agresiju, a najavio je kako će Hrvatska podržati i napore Gruzije i Moldove prema članstvu, uz ispunjavanje kriterija.

Na konferenciji su teme rasprave klimatske promjene, migracije, energetska kriza, inflacija i prehrambena kriza, kao u rat u Ukrajini te neizvjesnost koju taj rat donosi za cijelo evropsko društvo.

Na konferenciji je govorila potpredsjednica Evropske komisije Dubravka Šuica, a na panelu sudjeluju ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednik Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković, zastupnica u Evropskom parlamentu Sunčana Glavak te predstavnica udruženja mladih "Mladi u EU“ Šibenik Caterina Rende Dominis.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...