JOE BIDEN JE LJUT KAO RIS: Procurili važni obavještajni podaci koji pokazuju direktnu umiješanost SAD-a u rat u Ukrajini

U američkoj štampi su se ove sedmice pojavile dvije priče u kojima su se citirali neimenovani zvaničnici koji su rekli da je američka obavještajna služba bila ključna u ubijanju ruskih generala na ratištu i potapanju vodeće krstarice Moskve na Crnom moru.

  • Svijet

  • 07. Maj 2022  07. Maj 2022

  • 0

Bivši američki obavještajci savjetuju svojim kolegama koji su trenutno na funkciji da "šute i prestanu se hvaliti svojom ulogom u vojnim uspjesima u Ukrajini". Kolumnista New York Timesa je istakao da je američki predsjednik Joe Biden bio bijesan zbog curenja obavještajnih podataka i da ova situacija pokazuje da se Sjedinjene Američke Države kreću ka direktnom ratu sa Rusijom za koji niko nije spreman.

U američkoj štampi su se ove sedmice pojavile dvije priče u kojima su se citirali neimenovani zvaničnici koji su rekli da je američka obavještajna služba bila ključna u ubijanju ruskih generala na ratištu i potapanju vodeće krstarice Moskve na Crnom moru.

Hvalili se oko ubistava ruskih generala i potapanja Moskve

Prvobitni izvještaj New York Timesa u srijedu o generalima djelimično je demantovala Bijela kuća, rekavši da iako SAD dijele obavještajne podatke sa ukrajinskim snagama, oni su podijeljeni sa namjerom da se ubiju ruski generali.

Sljedećeg dana NBC, New York Times i Washington Post su citirali zvaničnike koji su rekli da su američke obavještajne službe pomogle Ukrajini da pogodi krstaricu “Moskva” projektilima prošlog mjeseca, što je dovelo do potapanja najvećeg ruskog broda još od Drugog svjetskog rata.

Po pravilu, špijunaža se vrši u tajnosti, iako su zapadne obavještajne agencije to pravilo preokrenule u posljednjih nekoliko mjeseci tako što su iznijele u javnost ono što su znale o ruskim pripremama za invaziju, a zatim i dnevnim izvještajima na ratištu i iza ruskih linija.

Nova otkrića su, međutim, drugačija jer se tiču onoga što su same američke špijunske agencije radile, a ne komentarisanje ratnog stanja. U oba slučaja, SAD su učestvovale u historijskim poniženjima Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina, izazivajući upozorenja o neželjenim posljedicama.

“SAD se kreću ka direktnom ratu sa Rusijom”

Thomas Friedman, kolumnista New York Timesa prokomentarisao je ovaj slučaj.

“Kao novinar, volim dobru priču koja je procurila, a reporteri koji su je je objavili su istraživali. Istovremeno, iz svega što sam mogao saznati od visokih američkih zvaničnika, koji su sa mnom razgovarali pod uslovom anonimnosti, curenje informacija nisu bila dio smišljene strategije, a predsjednik Joe Biden je bio ljut na njih. Rečeno mi je da je zvao direktora nacionalne obavještajne službe, direktora CIA-e i sekretara odbrane da stavi do znanja da je ova vrsta razgovora nepromišljena i da mora odmah prestati, prije nego završimo u nenamjernom ratu u sa Rusijom”, naveo je.

Istakao je da je zapanjujući zaključak iz ovih curenja informacija taj da SAD više nije u indirektnom ratu sa Rusijom, već da se kreću sa direktnom ratu te da niko, ni američki narod ni Kongres, nisu spremni za to.

Kritike bivših obavještajaca

Paul Pillar, bivši američki zvaničnik CIA-e, također je komntarisao navedenu situaciju.

“Mislim da to nije mudro. Iznenađen sam obimom zvanične potvrde uloge američkih obavještajnih službi u potonuću Moskve, a još više u ubistvu generala. Velika je zabrinutost da bi ova vrsta potvrde uloge SAD-a u neuspjesima nanesenim Rusima mogla isprovocirati Putina na eskalaciju na način da koji inače ne bi eskalirao”, kazao je.

John Sipher, koji je 28 godina radio u tajnoj službi CIA-e u to vrijeme u Moskvi, smatrao je da je odluka da se otkriju detalji razmjene obavještajnih podataka pogrešna, ali iz različitih razloga, prenosi Guardian.

“Samo mislim da je to nepoštovanje prema Ukrajincima. To je oduzimanje od ljudi koji su zapravo na terenu, koji iskorištavaju obavještajne podatke, koji prikupljaju sopstvene obavještajne podatke, koji se bore dan i noć”, dodao je.

Međutim, on nije smatrao da to značajno povećava rizik od eskalacije sukoba između Rusije i NATO-a.

“Putin razumije kako se igra igra. On dobija obavještajne podatke da pokuša ubiti Amerikance ako se situacija preokrene, kao što je radio u Afganistanu i drugim mjestima. Rusi su proveli godine napadajući nas ciber ratom i dezinformacijama. Tako da ne mislim da to što su uznemireni što Amerika dijeli obavještajne podatke mijenja igru”, naglasio je Sipher.

Evropski zvaničnici: To je glupo

Evropski zvaničnici su jasno rekli da njihove obavještajne agencije neće slijediti vodstvo SAD-a.

“To je glupo. Ne mislim da je to pažljivo koordinisano curenje informacija”, rekao je jedan zvaničnik.

Zvaničnik iz druge evropske zemlje doveo je u sumnju centralnu ulogu američke obavještajne službe za ukrajinsko gađanje ruskih generala, rekavši da je to glavni faktor predvidivosti ruskih oficira koji su slijedili krutu doktrinu iz sovjetskog doba.

Kvar u njihovoj sigurnosnoj komunikacijskoj opremi i hijerarhiji ruske vojske pokazuje to da su putovali na prve linije fronta da bi bili sigurni da su njihova naređenja izvršena, a tamo su ih čekali ukrajinski snajperisti.

Pentagon pere ruke

U slučaju Moskve, američke zvaničnici su se trudili naglasiti da je Ukrajina sama donijela odluke o gađanju i da je crpila informacije iz više izvora.

“Mi nismo jedini izvor obavještajnih podataka i informacija Ukrajincima. Oni dobiju obavještajne podatke i od drugih nacija i imaju prilično snažnu sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka. Oni vode ovaj rat protiv Rusije osam godina. Nije da su u potpunosti slijepi za način na koji se Rusija organizuje i na koji se ponaša na ratištu”, poručio je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...