TVRTKO JAKOVINA, PROFESOR IZ ZAGREBA: "Politički cilj Zorana Milanovića je oduzimanje monopola HDZ-u na hrvatstvo i domoljublje"

Istakao je kako misli da se Milanović najviše igra sa vlastitim ugledom u međunarodnoj zajednici.

  • Regija

  • 07. Maj 2022  07. Maj 2022

  • 0

Profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta i nekadašnj član Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića doktor Tvrtko Jakovina kao najrealniji ishod ove krize u BiH vidi nastavak istih politika, da se ništa neće dogoditi, što nije dobra vijest za BiH.

Komentarisao je nedavne izjave Dragana Čovića o potencijalnom stvaranju trećeg entiteta. 

"To je nešto što je HDZ BiH najavljivao ako se ne dogodi ništa u pregovorima o izbornoj reformi. Međutim, čak i kad bismo zamislili da je to jedan mogući plan ili da bi to možda bila dobra politika za Bosnu i Hercegovinu, prvo pitanje je da li preustroj ili hrvatska jedinica uključuje one krajeve Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati nekada živjeli u većem ili velikom broju, a koji su danas dio Republike Srpske. Ako to ne uključuje dramatični preustroj na tri jedinice, koji će onda promijeniti granice koje su postavljene unutar Bosne i Hercegovine u Dejtonu, onda ja mislim da je to pucanje ne praznom puškom, nego da to nije više od mazanja očiju nekome. To nije dobar put i mislim da to neće riješiti pitanje u Bosni i Hercegovini ni za Hrvate, ali nije samo to pitanje Hrvatske", naveo je Jakovina.

Istakao je kako misli da se Milanović najviše igra sa vlastitim ugledom u međunarodnoj zajednici.

"Ja bih rekao da je tu došlo do još jedne runde gdje Bosna i Hercegovina ulazi puno više u hrvatski politički život nego što je to bilo u dugo vremena, tim više što postoji određena suglasnost između... teško je možda sada govoriti o dva politička pola jer oporbu HDZ-u u Hrvatskoj vodi predsjednik Milanović, koji je tu u jednoj drugačijoj poziciji i koji nastavlja borbu protiv HDZ-a ili oduzimanje monopola na hrvatstvo HDZ-u tako da im želi oduzeti monopol nad bosanskohercegovačkim, naročito hercegovačkim Hrvatima sa retorikom koja je ovakva kakvu slušate."

U razgovoru za BHRT Jakovina ističe kako su u BiH promjene nužne. Ne nužno promjene izbornog zakona, ali neki drugi tip ozbiljnih promjena jeste, te dodaje kako bi Evropa, ali i Hrvatska ili Srbija, trebali pomoći u tome.

"Ali to se ne događa, ja bih rekao, ni s jedne, ni s druge, ni s treće strane", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...