ANALIZA SINOĆNJEG INTERVJUA NEVENKE TROMP: To je bila LAŽ UŽIVO, za samo 15 minuta uspjela je pobiti sve svoje tvrdnje!

Za samo 15 minuta intervjua "ekspertica" Tromp je uspjela pobiti sve svoje tvrdnje. U 47. minuti je tvrdila da treba jednoglasna odluka Predsjedništva BiH za imenovanje službenika koji bi zatražio reviziju, u 50. minuti je rekla da je to mogao uraditi samo "bošnjački" član Predsjedništva, dok je deset minuta kasnije rekla da je to mogla uraditi "izvjesna Fondacija".

  • Mini market

  • 08. Maj 2022  08. Maj 2022

  • 29

Piše: AVDO AVDIĆ / "Istraga.ba"

Na ključnom dijelu Senad Hadžifejzović je protrljao oči. Gošća je izgledala samouvjereno. Ali ako i vi, poštovani gledaoci, protrljate oči i opet pogledajte taj intervju, od 44. minute na youtube kanalu Face TV-a, vidjet ćete da je to, umjesto Rata uživo, bila tek – laž uživo.

“Dobro, hajmo još jednom”, reći će Senad Hadžifejzović svojoj redovnoj gošći i prijateljici Nevenki Tromp.

Pa, dobro, hajmo još jednom da vidimo šta to priča doktorica Nevenka Tromp glede revizije presude Međunarodnog suda pravde u Haagu povodom tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.

“On se zaprima (zahtjev za reviziju, op.a) na formalnoj bazi. A formalna baza je da ga treba predati agent jedne države ”, kazat će doktorica Nevenka Tromp (izjava od 44:08 do 44:33) prije nego će prekinuti njen domaćin u studiju.

Dakle, i profesorica Tromp tvrdi da “agent jedne države” formalno predaje zahtjev za reviziju. Ona dalje objašnjava kako je Sakib Softić , kao agent, “u četvrtak predao Međunarodnom sudu pravde”.

“Sljedećeg dana, 24. 2. (2017), je petak. I taj Sud, preko Registrara, šalje tri debele koverte u Ambasadu. Svaka koverta je koverta za jednog člana Predsjedništva BiH. Vi vidite da je Sud to bio pripremio. Sve je bilo spremno, znači, za…”, kazat će Tromp, na šta će se Hadžifejzović nadovezati riječju - “odbijanje”. ( pogledati od 45:49 do 46:23 )

Profesorski, sa kažiprstom u zraku, Nevenka Tromp će ispraviti svog domaćina.

“To je bilo obrazloženje da se revizija ne može zaprimiti, zbog toga što gospodin Sakib Softić ne može biti agent i da se daje mogućnost da se,  ili imenuje službena osoba da to preda, ili da se sva tri člana Predsjedništva očituju o tome ”, objašnjava profesorica Tromp. ( od 46:29 do 47:18 )

Znači, i prema tumačenju profesorice Tromp  Predsjedništvo BiH moralo je imenovati  “ službenu osobu”  koja bi “ predala zahtjev za reviziju”. 

“Idemo dalje”, reći će Senad Hadžifejzović.

Znalo se , nastavit će Hadžifejzović iznositi činjenice,  da Predsjedništvo ne može biti jednoglasno po tom pitanju, a mora biti po pravilima, po Ustavu, “i tako propada revizija”.

“A, ne, ne, ne, ne”, uskočit će profesorica Tromp, shvaćajući,, da se njena priča i činjenice ne uklapaju u narativ o “izdaji”. ( pogledati od 47:30 do 47:55 )

Nakon što je shvatila da joj činjenice ne idu u prilog, profesorica Tromp započinje “proces manipulacije”.

“Još je nešto jako važno. Suprotno ustaljenoj praksi, u tom pismu piše da  država Bosna i Hercegovina ima 48 sati da imenuje neku drugu službenu osobu da preda reviziju  ili da se očituje o tom svemu. Ali ne preko vikenda. Već tek od ponedjeljka. Znači, 27., 28. i onda je u srijedu 1. ožujka”, objašnjava Nevenka Tromp u dijelu koji završava na  48. minuti i 27 sekundi .

Da li je, upitat će logično Senad Hadžifejzović, ambasadorka BiH u Nizozemskoj, ta druga osoba koja je mogla predati zahtjeve za reviziju. (48,35)

Nevenka Tromp će reći da jeste, nakon čega će, opet logično, Hadžifejzović upitati – da li je za to morala postojati odluka Predsjedništva BiH.

“Ne. Ne, ne. Ali u tome. Tko. U. Tko može”, glasio je prvobitni odgovor na Hadžifejzovićevo pitanje. (49,02)

Onda se, opet, gospođa Trom presabrala i dala odgovor.

“Tko može predati reviziju, kao podnesak da se ona zaprimi, su, osim agenta za kojeg smo znali da ne može biti suglasnosti, da ne može Predsjedništvo uopće novog agenta imenovati, tri službena lica mogu predati reviziju. Ambasador, u ovom slučaju ambasadorica Bosne i Hercegovine u Haagu u to vrijeme. Mirsada Čolaković. Drugo, ministar vanjskih poslova BiH koji je u tom trenutku Igor Crnadak i predsjedavajući Parlamenta BiH koji je u tom trenutku Safet Softić. Znači, ne Sakib Softić koji je profesor prava koji je bio agent”, objasnila je Tromp u  50. minuti intervjua .

Ko ambasadorici treba dati nalog, upitat će Hadžifejzović.

“Ona osoba koja ju je imenovala, a nju imenuje, po prirodi te pozicije, bošnjački član Predsjedništva. Znači, Bakir Izetbegović”, odgovorio će Tromp. ( od. 50.21 do 50.36 )

Dakle, u 47. minuti intervjua Nevenka Tromp tvrdi da Predsjedništvo BiH (nije jedan član) imenuje “službenu osobu koja može predati zahtjev za reviziju presude”, dok četiri menuta kasnije, u istom intervjuu tvrdi da je to mogao učiniti samo “bošnjački član Predsjedništva”. ” koji, “po prirodi te pozicije” i mišljenju “ekspertice” imenuje bošnjačke ambasadore.

Koliko “ekspertica” Tromp poznaje Ustav BiH i izjava da bošnjačke ambasadore “imenuje bošnjački član Predsjedništva”. Evo šta piše u  Ustavu Bosne i Hercegovine , poglavlje V, točka 3. kojom su regulirana ovlaštenja Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo je nadležno za imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine ”, navedeno je u Ustavu BiH.

U Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, u poglavlju B detaljnije je regulirano ovo pitanje.

“Svi članovi Predsjedništva, u sklopu rada Predsjedništva, podjednako su nadležni za: a) davanje doprinosa tijekom utvrđivanja programa rada Predsjedništva, a to čine dostavljanjem tačaka koje treba uključiti u plan rada Predsjedništva iu dnevnoj redove sjednice; b) sudjelovanje u radu Predsjedništva, tako što prisustvuju sjednicama,  kandiduju diplomatsko-konzularne i druge međunarodne predstavnike, te dužnosnike i službenike u institucijama Bosne i Hercegovine, saglasno ovlaštenjima Predsjedništva , potom intervencijama u raspravama, čime doprinose postupku odlučivanja saglasno ovom poslovnom planu”,  piše u Poslovniku.

Dakle, članovi Predsjedništva BiH “kandiduju”, a Predsjedništvo BiH “imenuje”  diplomatsko-konzularne i druge međunarodne predstavnike, te dužnosnike i službenike u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Ekspertica Tromp” je, očito, za potrebe svog intervjua malo izmijenila odredbe Ustava BiH. Ali to nije sve. Idemo dalje.

Nakon sat vremena Senad Hadžifejzović pita svoju gošću ključno ptanje.

“Da je ambasadorica predala zahtjev za reviziju, to bi Sud prihvatio. Ušlo bi u reviziju. I, onda uopće nije bitno da li Softić ima legitimitet ili nema”, konstatirao je upitnim tonom Senad Hadžifejzović.

“On tu ne bi bio važan. Uopće ne bi imalo ulogu u svemu tome”, odgovorio je Tromp. (1:00:54)

“A ko bi zastupao Bosnu i Hercegovinu”, glasilo je još jedno logično pitanje voditelja emisije. (1:01:00)

“U ovim slučajevima trebate najveće ime u međunarodnom pravu”, rekla je Tromp bježeći od odgovora.

Senad Hadžifejzović je ponovio pitanje. Ko bi imenovao te ljude i da vam je potrebna jednoglasna odluka Predsjedništva BiH  (1:01:20 )

Nevenka Tromp je prvo potvrdno kimnula glavom. ( 1:01:21 ) Onda je, opet, shvatila da takav odgovor ne ide u prilog njenim tvrdnjama, pa je promijenila stav.

“”Ne, ne. To se trebalo raditi. Znate šta. Ne, ne. Naravno da ne. Imali ste tu Fondaciju koju je rahmetli Alija Izetbegović na jedan vrlo pametan način odvojio od državnog budžeta da sutra ne može biti, nema novca, ne možemo. Alija Izetbegović je bio jedan vrlo mudar predsjednik…”, glasio je odgovor ekspertice Nevenke Tromp na pitanje ko bi zastupnicima BiH dao ovlaštenje da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. (od 1:01:25 do 1:01:50)

Dakle, za samo 15 minuta intervjua “ekspertica” Tromp je uspio pobiti sve svoje tvrdnje. U 47. minuta tvrdila je da treba jednoglasna odluka Predsjedništva BiH za imenovanje službenika koji bi zatražili reviziju, u 50. minuti je rekla da je to moglo učiniti samo “bošnjački” član Predsjedništva, dok je deset minuta kasnije rekla da je to moglo učiniti “ izvjesna Fondacija”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...