MINISTAR NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: U Sudu BiH nastavlja se suđenje Selmi Cikotiću, svjedoči Marina Pendeš....

Na suđenju bi trebalo da kao svjedoci Tužilaštva BiH budu saslušani tadašnji zamjenici ministra odbrane Marina Pendeš i Živko Marjanac, te Enisa Čaušević koja se zbog bolesti nije pojavila na prošlom ročištu, održanom 5. aprila.

  • Društvo

  • 10. Maj 2022  10. Maj 2022

  • 2

Sudu Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, koji je optužen za zloupotrebu položaja dok je obavljao funkciju ministra odbrane, čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM, najavljeno je na stranici ove pravosudne institucije.

Na suđenju bi trebalo da kao svjedoci Tužilaštva BiH budu saslušani tadašnji zamjenici ministra odbrane Marina Pendeš i Živko Marjanac, te Enisa Čaušević koja se zbog bolesti nije pojavila na prošlom ročištu, održanom 5. aprila.

Na prethodnom ročištu svjedoci Tužilaštva BiH Enes Huseinović i Mario Šego rekli su da su aneksi ugovora sa zagrebačkom firmom "Skaut" sačinjavani na papirićima ili usmenim uputstavima, da je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) vršila istragu i da je dala do znanja Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane da u ugovorima o prodaji naoružanja ima elemenata krivičnog djela, te da ono što je utvrdio Generalni inspektorat piše u izvještaju.

Huseinović je rekao da je od marta 2013. do 2018. godine radio kao generalni inspektor u Ministarstvu odbrane BiH, te da su u tom odsjeku radili interne istrage, dok je oblast krivičnih djela bila u nadležnosti drugih organa.

"Analiza i izvještaj oko prodaje naoružanja zagrebačkoj firmi 'Skaut' koji su sačinjeni 2013. godine pokazali su da se ulazilo u skladišta, da su neke stavke mijenjane i uočeni su određeni propusti na svim nivoima i sve to se nalazi u izvještaju", rekao je Huseinović.

On je napomenuo da u izvještaju piše da su određene stavke iz ugovora sa "Skautom" mijenjane, da dolazi do izmjena tipova naoružanja i municije, a inspektori generalnog inspektorata kojima je, kako je posvjedočio, vjerovao, uočili su da su naoružanje i municija bili na stanju u momentu sačinjavanja aneksa ugovora sa ovom firmom.

Huseinović je napomenuo da je i SIPA jedan ili dva puta tražila izvještaj, ali da Generalni inspektorat nije radio sa tom policijskom agencijom na istrazi jer, kako je naveo, to nije bio posao Inspektorata.

Šego je rekao da je prije stvaranja zajedničkog Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH radio u federalnom ministarstvu i da su sa "Skautom" preuzeti ugovori.

"Radio sam na pripremi aneksa ugovora i za te anekse su mi dostavljani papirići, a često mi je to saopštavano i usmeno ili na papiriću izmjene napisane u rukopisu. Bilo je zamjena sredstava i određena sredstva iz osnovnog ugovora mijenjana su za druga i nije bilo nikakve propratne dokumentacije", rekao je Šego i dodao da su te izmjene, odnosno instrukcije pravljene prema nalogu tadašnjeg pomoćnika.

On je dodao da mu je sve to predstavljeno da je hitno.

"Aneksima se mijenjala količina, ali je cijena ostajala ista", rekao je Šego.

On je napomenuo i da nije učestvovao niti je bio uključen u pregovore sa "Skautom".

Optužnica tereti Cikotića da je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je od 2009. do 2011. godine počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Potpisivanjem novih ugovora i aneksa ugovora, Cikotić je firmi "Skaut" obezbijedio da, umjesto jedne vrste proizvoda, budu isporučeni drugi, noviji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...