"SB" NA SVEČANOSTI: Obilježeno 156 godina od osnivanja Opće bolnice, evo i detalja (FOTO)

"Opća bolnica je 1. jula otvorila sve kapacitete u punom obimu, prvu pravu Covid-bolnicu kroz koju je prošlo hiljade pacijenata, a desetine hiljada kroz ambulantni dio. Gledajući stvari koje radi interno odjeljenje, infektivno, ali i ostali, to je nešto s čim se možemo ponositi ne samo u okviru BiH već i cijele regije", pojašnjava Gavrankapetanović.

  • Vijesti

  • 10. Maj 2022  10. Maj 2022

  • 0

Povodom obilježavanja 156 godina od osnivanja Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas su se u prostorijama ove bolnice javnosti obratili direktor Ismet Gavrankapetanović, ministar zdravstva Haris Vranić te pisac i bivši pacijent ove ustanove Abdulah Sidran.

Na početku obraćanja, predstavnici Opće bolnice su naglasili kako ova ustanova stoji na čvrstim temeljima te da bilježi impresivne rezultate za što su zaslužne i sve ranije generacije radnika.

"Zbog njih je ova bolnica izrasla u respektabilnu ustanovu. Ne planiramo stajati te ćemo i dalje vrijedno raditi i rasti. Trudit ćemo se da unaprijedimo kvalitet usluga i podižemo nivo stručnosti", rekli su.

Direktor bolnice Ismet Gavrankapetanović naglasio je kako je Opća bolnica u svim teškim trenucima bila uz građane.

"Čestitam dan naše bolnice. Prošlo je 156 godina od osnivanja prve bolnice, baštinjenja tradicije. Ponosni smo na naše učitelje, sve one koji su radili i koristim priliku da ih se sjetimo. U periodu koji je iza nas, periodu koronavirusa, svjedočili smo teškom vremenu zatvorenosti zdravstvenog sistema i svemu šta je ova bolnica uradila za grad", rekao je direktor.

Nakon toga, iznio je niz pohvala za sva odjeljenja Opće bolnice te je naglasio kako su mladi timovi koji rade u njima budućnost bh. zdravstva.

"Opća bolnica je 1. jula otvorila sve kapacitete u punom obimu, prvu pravu Covid-bolnicu kroz koju je prošlo hiljade pacijenata, a desetine hiljada kroz ambulantni dio. Gledajući stvari koje radi interno odjeljenje, infektivno, ali i ostali, to je nešto s čim se možemo ponositi ne samo u okviru BiH već i cijele regije", pojašnjava Gavrankapetanović.

Naročito se osvrnuo na rad ginekološkog odjeljenja koje je prije nekoliko dana imalo neobičnu situaciju tokom radnog vremena.

"Imate ginekološko odjeljenje gdje smo u 24 sata imali četiri poroda blizanaca. Slao sam kolegama u Turskoj informaciju i rekli su mi da ne znaju da se kod njih nekada to desilo. Imamo plan da pravimo iskorake i da pružimo gradu i zemlji sve što možemo", zaključio je Gavrankapetanović.

Povodom obilježavanja 156 godina od osnivanja, javnosti se obratio i ministar zdravstva KS Haris Vranić.

"Svjedoci smo da je naše zdravstvo u tranziciji, ali 156 godina postojanja jedne ustanove kakva je Opća bolnica govori da se razvijamo i pružamo pacijentima kvalitetne usluge", rekao je Vranić.

Za uspjeh Opće bolnice je, prema riječima Vranića, prije svega zaslužan požrtvovan menadžment i osoblje.

Snaga Opće bolnice je u požrtvovanom menadžmentu i osoblju koje je pokazalo da se može nositi sa svim izazovima. Kadrovski, imaju prostor da se razvijaju. Ministarstvo zdravstva će kao i do sada dati punu podršku i biti vjetar u leđa", zaključio je.

Na kraju, prisutnima se obratio i pisac Abdulah Sidran koji je upravo u Općoj bolnici prošao oporavak od težeg oblika koronavirusa.

"Koliko god bila fraza, moram reći da mi je ogromna čast da su me odabrali da kažem bilo šta. Ja bih kao pisac mogao reći da svaki centimetar ovog poda na kojem stojimo može ispričati cijeli roman. U meni živi desetina knjiga nenapisanih, a koje bi mogle, kada bi bile napisane, govoriti samo o onome što sam ja preživljavao pod ovim krovom", rekao je Sidran.

Nakon toga, naveo je primjer medicinske sestre s kojom je razgovarao dok je boravio u bolnici.

"Čuo sam rečenicu u kojoj je rekla: 'Blago vama pacijentima, mi smo za vas priviđenja'. Kada izađete, vama će biti kao da ste sanjali, a mi ostajemo u ovoj stvarnosti od koje se vi odvajate. Bio sam gotovo bez šansi da preživim, ali sam zatekao u sebi stihove, pjesmu koju nisam prepoznao. Kasnije kod kuće sam razumio da je to nastalo u meni, nesvjesnom stanju. Trajno osjećanje većine pacijenata je prirodna žudnja da se ide kući. Nastala je onim dijelom moga bića koje je dato da kreira u jeziku", poručio je Sidran nakon čega je citirao stihove pjesme "Zaboraviti Itaku", prenosi Klix.

Naš reporter je danas bio u Općoj bolnici, fotografije pogledajte u galeriji!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...