UKRAJINA DONIJELA ODLUKU: "Danas zatvaramo dio ključnog plinovoda za Evropu" - Oglasila se Rusija...

GTSOU je objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog "miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese". 

  • Ekonomija

  • 11. Maj 2022  11. Maj 2022

  • 0

Ukrajinski operator sistema za prijenos plina GTSOU objavio je da će "zbog više sile" danas obustaviti prijenos ruskog plina preko ulazne tačke Sohranivke, jedne od dviju ključnih tački za opskrbu Evrope ruskim plinom. 

Uprkos ruskoj invaziji koja je počela 24. februara, Ukrajina je i dalje važna tranzitna ruta za prijenos ruskog plina prema Evropi.

GTSOU je objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog "miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese". 

Reakcija Rusije

Kompresorska stanica Novopskov u regiji Luhansk na istoku Ukrajine pala je u ruske ruke nedugo nakon početka invazije. To je prva kompresorska stanica u Luhansku, tranzitnoj ruti za oko 32.6 miliona prostornih metara plina na dan, što je trećina ruskog plina koji se prenosi u Evropu preko Ukrajine. 

"Kako bi se u cijelosti ispunile tranzitne obaveze prema evropskim partnerima i u skladu s ugovorom, moguće je privremeno prebaciti nedostupne kapacitete s fizičke interkonekcijske tačke Sohranivke na fizičku interkonekcijsku tačku Sudžu koja se nalazi na području koje nadzire Ukrajina", saopćio je GTSOU.

Ruski Gazprom je odmah reagirao i rekao kako su ih Ukrajinci obavijestili o prekidu te navode kako je "tehnički nemoguće" prebaciti sav protok plina prema drugoj tranzitnoj točki.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...