EROL AVDOVIĆ IZ NEW YORKA: Nakon diplomatskog debakla Rusije na East Riveru, Schmidt tek treba izvojevati diplomatsku pobjedu u ime BiH na način da…

U Vijeću sigurnosti je pomenut paket integriteta, transparentnost oko izbora što je kritizirao hrvatski predstavnik, ali nije se otišlo ni korak dalje od toga, zaključio je Avdović.

  • Mini market

  • 12. Maj 2022  12. Maj 2022

  • 0

"Moglo bi se krenuti od toga da je ovo veliki uspjeh za Christiana Schmidta, s obzirom na to da je njegovo prvo javno pojavljivanje u Vijeću sigurnosti UN-a uživo, bio je fizički prisutan", istakao je izvjestitelj iz New Yorka Erol Avdović u Dnevniku 2 FTV-a.

"S druge strane, nije bilo nekih žešćih poruka, onako kako smo to predviđali, političkih instrukcija nezavisnim političkim institucijama u BiH. Prije svega mislim na CIK BiH, koji je trebao dobiti, prozivanjem imena, naputak da reaguje, podijeli one crvene kartone o kojima se dugo već priča - zapravo, diskvalifikuje one rušitelje BiH kao rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. To se ovaj put nije desilo, ali je veliki uspjeh što je Schmidt bio ovdje i što je u cijelosti dobio podršku Vijeća sigurnosti, osim Rusije i Kine."

Smatra da su se Rusija i Kina spasile debakla, ali i da je on vidljiv.

"Rusi su samo izbjegli proceduralno glasanje, vidjelo bi se da su tu ostali sasvim usamljeni, 13:2 ili 13:1,5. Kina je bila i na obje strane, reklo bi se. Ali oni su to izbjegli i sada se, zapravo, vidi koliko se situacija nakon Ukrajine, kao što je i spomenula američka ambasadorica, promijenila ne samo u Vijeću sigurnosti i UN-u nego globalno na međunarodnoj sceni. Rusi su, dakle, izbjegli debakl, ali je vidljivo koliko su nemoćni i kada je bilo obraćanje Christiana Schmidta u pitanju", istakao je Avdović.

Kao najvažnije poruke koje su se danas čule, Avdović izdvaja: "Schmidt tek treba izvojevati ne svoju diplomatsku pobjedu nego pobjedu u ime BiH na način da bude više prisutan u međunarodnim forumima i da bude galvanizator tih međunarodnih foruma u korist BiH. Ne zaboravimo da je za šest mjeseci sasvim druga situacija, kada će se opet glasati o produženju mandata EUFOR-a i onda će se vidjeti snaga ponovo visokog predstavnika Schmidta".

Smatra da se glas Zorana Tegeltije definitivno neće čuti: "Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ima zakazan sastanak sa glavnim čovjekom UN-a i sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a. Koliko znam, nije bilo takvih sastanaka. Tegeltija u petak treba otići u Washington, najavljena je njegova posjeta Ambasadi BiH u Washingtonu i neke druge sasvim marginalne sesije i susreti koji se ne mogu nikako okarakterisati kao državni susreti i potezi".

"Opća je ocjena da je glavni uspjeh što se Schmidt samo pojavio. Važno je učestvovati. To je bilo važno i za njega. On je izrazio svoju frustraciju što se u proteklih 14 godina nije ništa riješilo, nije se otišlo naprijed oko Izbornog zakona i da je to svima vidljivo jasno da je sad malo vremena da se to riješi. U Vijeću sigurnosti je pomenut paket integriteta, transparentnost oko izbora što je kritizirao hrvatski predstavnik, ali nije se otišlo ni korak dalje od toga", zaključio je Avdović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...