ZAMKA ZA DODIKA I ČOVIĆA: Može li CIK BiH zabraniti učešće na izborima liderima SNSD-a i HDZ-a…

Ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) odbije da ovjeri prijave za izbore liderima SNSD-a i HDZ-a BiH, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, BiH bi mogla da uđe u najozbiljniju krizu od završetka rata.

  • Politika

  • 12. Maj 2022  12. Maj 2022

  • 4

To se između redova, već najavili šefovi najvećih političkih stranaka Srba i Hrvata u BiH, komentarišući nedavnu izjavu predsjednika CIK-a Suada Arnautovića, da bi se ta tačka mogla naći na dnevnom redu ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a Dodika i Čovića optuži za “potkopavanje Dejtona i Ustava”.

Pojedini analitičari i stručnjaci za međunarodne odnose smatraju da bi u slučaju da se CIK zaista odluči da na taj korak, vladajuća politička garnitura “u Srba i Hrvata”, praktično, malo šta mogla da učini. Posebno iz razloga što bi, kako kažu, iza takve odluke vjerovatno stao visoki predstavnik, koga podržavaju najmoćnije zemlje Zapada, a bilo kakva konkretna pomoć prijateljskih država, prvenstveno Rusije, u svjetlu sadašnje krize u Ukrajini ne bi bila moguća.

"Ako Schmidt predstavi Savjetu bezbjednosti izvještaj kakav se najavljuje, a iza takvog izvještaja stanu SAD i Evropska unija, plašim se da bi zaista moglo doći do toga da se pojedinim političkim liderima, koji se optužuju za antidejtonsko djelovanje, zabrani učešće na izborima", kaže za Srpskainfo bivši karijerni diplomata i stručnjak za međunarodne odnose iz Beograda Srećko Đukić.

On tvrdi da Zapad, koji je zbog rata u Ukrajini “homogeniji kao nikad ranije”, neće tolerisati stvaranje bilo kakve ozbiljnije krize u BiH.

"Ne vidim način kako bi bilo ko sa strane mogao da pomogne Dodiku, odnosno da ga zaštiti, ako se donese takva odluka. Situacija je vrlo ozbiljna. Mislim da Republika Srpska i Srbija polako postaju moneta za potkusuravanje velikih sila, što nikako nije dobro", ocjenjuje Đukić.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...