NEVJEROVATNO: Kim Jong Un zatražio hitnu reakciju, Sjeverna Koreja prijavila prvi slučaj...

Sjeverna Koreja je okružena zemljama koje su se borile i još se bore da iskorijene veća žarišta omikron soja virusa.

  • Šareni svijet

  • 12. Maj 2022  12. Maj 2022

  • 0

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un apelovao je na uvođenje zatvaranja na nacionalnom nivou pošto je u zemlji utvrđen prvi slučaj Covida-19 od početka pandemije, javili su danas zvanični mediji.

Kim je "pozvao da svi gradovi i svi okruzi u zemlji pažljivo zatvore svoje teritorije i organizuju rad i proizvodnju pošto su izolovale svaku radnu jedinicu, svaku proizvodnu jedinicu i svaku stambenu jedinicu jednu od drugih" da bi se blokiralo širenje "zloćudnog virusa", navela zvanična novinska agencija KCNA.

Poslije dvije godine borbe protiv pandemije uzorci uzeti u Pyongyangu kod pacijenata koji je imao temperaturu pokazuju da je zaražen varijantom omikron BA.1, navodi KCNA. Profesor univerziteta Evha u Seulu, u Sjevernoj Koreji, ocijenio je da situacija sa javnim zdravljem mora da je ozbiljna kada je Pyongyang javno priznao pojavu slučaja omikron soja korona virusa.

Specijalizovana stranica o vijestima u Sjevernoj Koreji sa sjedištem u Seulu navela je pozivajući se na izvore u Pyongyangu da su kvartovi u glavnom gradu Sjeverne Koreje pod mjerama zaključavanja već dva dana i piše o paničnim kupovinama.

Prema navodima stručnjaka, slab zdravstveni sistem u zemlji sa ekonomskim teškoćama, suočava se sa velikom epidemijom, tim više što Sjeverna Koreja nije vakcinisala nikog od 25 miliona stanovnika, a odbila je ponude za vakcine Svjetske zdravstvene organizacije, Kine i Rusije.

Sjeverna Koreja se dugo hvalila sposobnostima da drži virus na distanci i nije SZO-u prijavila ni jedan potvrđen slučaj Covida-19.

Prema SZO, Sjeverna Koreja je 2020. sprovela 13.259 Covid-testova koji su svi bili negativni. Tokom vojne parade 2020, Kim Jong Un je zahvalio građanima i vojnicima na njihovoj "vjernosti" i što su ostali u dobrom zdravstvenom stanju naspram svjetske pandemije.

Državni mediji su i tada pisali o mjerama za prevenciju epidemija i viđeni su nekad civili kako nose maske na zvaničnim fotografijama.

Međutim, tokom velike vojne parade u Pyongyangu krajem aprila koju su prenosili državni elektronski mediji niko od više hiljada ljudi nije viđen sa maskom.

Sjeverna Koreja je okružena zemljama koje su se borile i još se bore da iskorijene veća žarišta omikron soja virusa.

Analitičari smatraju da bi zdravstvena kriza u Sjevernoj Koreji mogla da poremeti probe naoružanja koje ta zemlja sprovodi. Pyongyang je već sproveo najmanje 12 proba oružja ove godine, među kojima i probu interkontinentalne balističke rakete dugog dometa, prvi put od 2017. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...