UPOZORENJE NA MASOVNO KORIŠTEN LIJEK: Nakon njega nemojte sjedati za volan, nuspojave su opasne za…

To je zato što su neke tablete koje alergičari uzimaju da se suoče sa štetnim učincima polena toliko jake da stručnjaci kažu da vas ostavljaju pod utjecajem i nesposobnim za vožnju.

  • Zdravlje

  • 13. Maj 2022  13. Maj 2022

  • 0

Britanski vozači koji se bore s proljetnom alergijom upozoreni su da im prijeti novčana kazna od ogromnih 5.000 funti, pa čak i zatvorska kazna - ako popiju tablete za polensku groznicu prije nego što sjednu za volan.

To je zato što su neke tablete koje alergičari uzimaju da se suoče sa štetnim učincima polena toliko jake da stručnjaci kažu da vas ostavljaju pod utjecajem i nesposobnim za vožnju.

Tablete protiv polenske groznice mogu uzrokovati osjećaj pospanosti i umora, što utječe na vaše vozačke sposobnosti i, nevjerojatno, u Velikoj Britaniji to može rezultirati osudom za vožnju pod utjecajem droge.

To je zato što vladino zakonodavstvo koje zabranjuje vožnju pod utjecajem ne pravi razliku između zabranjenih droga, lijekova na recept i lijekova bez recepta.

Savjeti za alergičare na putu

Budući da svaki četvrti Britanac pati od polenske groznice, 16 miliona Britanaca je u opasnosti od vožnje pod utjecajem - uprkos tome što mnogi o tome nemaju pojma.

Vanredno upozorenje s internet-stranice za usporedbu osiguranja automobila Quotezone.co.uk dolazi nakon što je Met Office prognozirao da će razina polen porasti sa srednje na visoku ovog vikenda.

Dok se vozači također mogu zaštititi zatvaranjem prozora na putovanjima i planiranjem kada će voziti kako bi izbjegli intenzivne nivoe polena, preporučuje se i opskrba automobila tabletama protiv polenske groznice koje ne uzrokuju pospanost.

Čitajte upute na lijeku!

Greg Wilson, osnivač stranice, rekao je za The Sun: “Većina ljudi pretpostavlja da se izraz 'vožnja pod utjecajem droge' odnosi na vožnju pod utjecajem nedopuštenih narkotika. Ali istina je da vožnja nakon uzimanja bilo koje vrste lijeka može dovesti do kazne ako su vozačeve sposobnosti narušene."

"Dok neki lijekovi protiv polenske groznice ne izazivaju pospanost, neke vrste uzrokuju pospanost, a neke tablete protiv peludne groznice na recept imaju upozorenje 'ne rukujte teškim strojevima'", kazao je.

"Ako vozač ne posluša ovo upozorenje i sjedne za volan, mogao bi riskirati veliku kaznu do 5.000 funti, kaznene bodove na svojoj dozvoli i ugroziti sebe i druge sudionike u saobraćaju", upozorio je Wilson.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...