KAD MILORAD DODIK TUMAČI USTAV BiH: Prvo je govorio da je Vijeće ministara pomoćni organ, a sada je Tegeltija "iznad" Džaferovića

Ko je "stariji" i ko koga imenuje, propisao je i Ustav Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 13. Maj 2022  13. Maj 2022

  • 12

Nijedan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pojedinačno, pa ni predsjedavajući Šefik Džaferović, nije rangiran iznad predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ovo je izjavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider SNSD-a, protiveći se obraćanju Džaferovića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 11. maja.

Džaferović se obratio i time je osujećen Dodikov plan da se u ime naše države Vijeću sigurnosti UN-a obrati njegov čovjek, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

"On kao predsjedavajući ima više ingerencija nego Džaferović", ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

Ko je "stariji" i ko koga imenuje, propisao je i Ustav Bosne i Hercegovine.

"Predsjedništvo će imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Zastupničkog doma", piše u Ustavu.

"Predsjedništvo dostavlja Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ime predsjedavajućeg Vijeća ministara na potvrđivanje, u okviru propisanog roka i u slučajevima koji su utvrđeni Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine", piše i u Poslovniku o radu Predsjedništva BiH.

Navodi se i da Predsjedništvo nastoji konsenzusom donijeti odluku o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"Ako se ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak mogu imenovati predsjedavajućeg", dio je Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

No kada mu je to trebalo, Dodik je u ranijim istupima više puta tvrdio da je "Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH".

(Faktor)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...