BBC O RUSKIM GUBICIMA: Najviše poginulih vojnika iz ekonomski slabijih regija. Na udaru i oficiri

Gotovo 20 procenata svih potvrđenih vojnih žrtava su oficiri.

  • Svijet

  • 13. Maj 2022  13. Maj 2022

  • 0

Od početka rata u Ukrajini, BBC prati i provjerava izvještaje o gubicima među ruskim jedinicama koje se bore u susjednoj državi, prateći službena saopćenja, izvještaje lokalnih medija, kao i društvene mreže i razgovarajući s rođacima ruskih vojnika.

Do ovog trenutka BBC je uspio potvrditi smrt 2.336 ruskih vojnika. Uspjeli su utvrditi njihova imena, činove i vojne jedinice u kojima su služili.

To je gotovo dvostruko više od posljednje službene brojke koju je objavilo rusko ministarstvo odbrane u martu.

Vjerovatno je stvarna brojka nastradalih ruskih vojnika u Ukrajini daleko veća nego što se uspjelo utvrditi. No, ova analiza podataka pomaže vidjeti trendove onoga što se događa s ruskom vojskom koja se bori u Ukrajini.

Gotovo 20 procenata svih potvrđenih vojnih žrtava su oficiri. Taj je udio ostao nepromijenjen u posljednja tri mjeseca. Stručnjaci kažu da će ruski oficiri možda morati riskirati još više na prvoj liniji fronta zbog stalnih problema s komunikacijama.

Preko 25 procenata svih gubitaka su padobranci i marinci. Ove jedinice se često koriste u izviđačkim i jurišnim operacijama. Međutim, često ne dobivaju dovoljno operativne podrške i mogućnosti evakuacije za ranjenike.

Većina stradalih dolazi iz najnerazvijenijih i ekonomski slabijih regija Rusije. Samo su tri potvrđene smrti vojnika iz Moskve, iako glavni grad čini gotovo 9 procenata ruskog stanovništva.

Ukrajinske vlasti sada kažu da je ubijeno blizu 27.000 ruskih vojnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...