IZETBEGOVIĆ OTKRIO VELIKU TAJNU: "Konaković je napravio grešku i stao na stranu HDZ-a, pa mi je u ljutnji poslao poruku…" (VIDEO)

Navodi kako blokiranje institucija ne treba Čoviću, te smatra kako se lider HDZ-a ne bi trebao pridružiti Dodiku u ostvarivanju nekih ratnih ciljeva, imajući u vidu da Prlić i ekupa leže u Hagu zbog istih namjera.

  • Politika

  • 14. Maj 2022  14. Maj 2022

  • 13

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je za TV Hayat o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.

Izetbegović smatra kako nakon oktobra slijedi rasterećenje situacije.

Krize u svakoj porodici su takve da se ishode na taj način da se neke stvari razriješe i uspostve novi odnosi. Dodik neće uspjeti, Čović griješi što mu se pridružuje, shvatit će da to ne ide, da gube narod, da su dobili od odgovor i od nas i od međunarodne zajednice. Onda će početi spuštati loptu. Ne vjerujem da će Bevanda predložiti budžet. Tu se ide do kraja, te stvari će uraditi visoki predstavnik. Njegova obaveza je praćenje implementacije Daytonskog sporazuma. On će izdvojiti potrebna sredstva za izbore. Imat će Schmidt puno ispita, tako je njegov mandat počeo, trebat će mu strpljenja da prođe kroz ove brzace – tvrdi Izetbegović.

Navodi kako blokiranje institucija ne treba Čoviću, te smatra kako se lider HDZ-a ne bi trebao pridružiti Dodiku u ostvarivanju nekih ratnih ciljeva, imajući u vidu da Prlić i ekupa leže u Hagu zbog istih namjera.

"Zar stvarno misli da će se upustiti u ostvarivanje takvog jednog projekta. Hrvati dobro žive sa Bošnjacima, imaju stotine direktorskih i ministarskih pozicija, žive jako dobro, trguju sa nama. Mislim da taj narod nije spreman krenuti na tako nešto. 60 posto Hrvata živi izmješano sa Bošnjacima, mislim da od takvih ideja treba što prije odustati. Čovićeva ambicija je da HNS koji dobije šest puta manje glasova nego probosanske stranke ima pravo dobiti trećinu svega, da stranke koje imaju pet ruku od 42 imaju pravo na trostruko više na nivou države i Federacije. Imaju pravo šttiti vitalni nacionalni interes Hrvata, ali nemaju pravo druge ugrožavati. Oni žele dominaciju nad većinom i pokušavaju da ubijede sve oko sebe da je to njihovo pravo. 33+33 je 66, dvije trećine, to je sputavanje jedne većine u BiH. U ovom trenutku u Parlamentu probosanske stranke imaju 58 posto, ali smo zbijeni u 33 posto s tim politikama. Čović želi to da zadrži", kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se na predsjednika NIP-a, Elmedina Konakovića, za kojeg je kazao kako ima sumnjivu diplomu DIF-a.

"On smatra da bolje zna nego ugledni profesori sa Pariškog fakulteta, Rimskog univerziteta, da mogu Mašoviću, Trnki držat lekcije i kazati šta i kako je bilo. Ovo je revizija koja pripada agentu i timu, a Bošnjački član redsjedništva ih je samo pomagao. Kazati da taj tim nije bio upravu je prepotentno i neistinito. Reviziju pokreće ovlašteni agnet, tačnije ekspertni tim koji je on formirao. Ekspertni tim je smatrao da ne treba imati novog agenta, nisu se obazirali na stavove koji su dolaziili od Registrara suda. Oni su rekli da se na to ne treba obazirati, rekli su da moramo doći do sudija. Smatrao sam da trebamo na svaki način doći do te tačke. Ja bih izdao narod da sam se povukao. Mogao sam izaći na sjednicu Predsjeništva, Čović i Ivanić glasaju protiv, nemamo agenta, slegnem ramenima i izvinem se. Upustio sam se u krizu da se zamjeram međunarodnoj zajednici koja to nije željela. Kako su nam uveli embargo 1992. godine na oružje, tako su nam uveli embargo na istinu. Nisu htjeli da se bave tenzijama na Balkanu. Kada je bila prva tužba protiv tadašnje Jugoslavije, izredalo se desetine ambasdora u stanu mog oca tražeći od njega da se na to ne ide, jer će to napraviti problem sa Srbijom. Išlo se na tužbu i ishod je bio dobar. Išao sam iz sve snage, rizikovao sam, pokupio sam političke batine od onih koji su čekali da se to tako završi i nečasno je optuživati me da sam bio za to da ne bude revizija", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je govorio o poruci koju mu je u ljutnji poslao Konaković.

Video možete pogledati od 21.05

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...