MISTERIJE SVIJETA: Niko ne zna ko je autor tajanstvene knjige stare više od 500 godina čiji sadržaj je zaprepastio sve, ali ni to nije najjezivije od svega…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 15. Maj 2022  

  • 1

Naša današnja priča vodi vas u 16. stoljeće, u doba nastanka misteriozne knjige koja je zaintrigirala svijet. Riječ je o jednoj od najzagonetnijih knjiga na svijetu, Vojnichevom manuskriptu.

Djelo nepoznatog autora pisano je rukom, jedinstvenim pismom i na nepoznatom jeziku. Na nekim stranicama naslikane su nepoznate vrste cvijeća i astrološki simboli. Prvi put se spominje u šesnaestom stoljeću, kad ju je Rudolf II, car Svetog rimskog carstva, kupio u Pragu od nepoznatog prodavača.

Koncem sedamnaestog stoljeća, gubi joj se svaki trag, da bi se ponovno pojavila 1912. godine. Tada ju je od isusovaca kupio američki trgovac knjigama Wilfrid Voynich, po kome je i nazvana. Je li riječ o kodiranom jeziku ili, pak, o nečijoj vještoj obmani, nikada nije razjašnjeno.

Iako su djelo proučili vodeći svjetski kriptografi, nikada niko nije uspio odgonetnuti o čemu se zaista radi.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...