NEVJEROVATNO KOLIKO JE POSKUPIO KROMPIR: Mnogi se u Njemačkoj pitaju hoće li doći do nestašice…

Krompir se u njemačkim supermarketima prodaje u pakovanjima od dva do pet kilograma.

  • Ekonomija

  • 15. Maj 2022  15. Maj 2022

  • 0

Uz Poljsku, Francusku i Rumuniju, Njemačka je jedan od najvećih proizvođača krompira u Europskoj uniji. Uz normalne, prosječne količine žetve, europski uzgoj krumpira može pokriti potražnju na tržištu u Europskoj uniji.

Međutim u jesen 2021. godine u Njemačkoj i u ostalim zemljama Europske unije bila je relativno loša žetva, a površine pod uzgojem smanjile su se za oko pet posto. Time je znatno smanjena ponuda krompira na njemačkom tržištu, javlja Fenix magazin.

Osim toga, u jesen 2021. došlo je do naglog rasta cijena od oko 44 posto u odnosu na prethodnu godinu zbog ponovnog otvaranja restorana. U januaru 2022. ponovno je došlo do poskupljenja, tako da je krompir u roku od godinu dana poskupio oko 65 posto.

Cijene krompira su do sredine marta pale za 25 posto, javljaju njemački mediji.

Rana berba krompira u južnoj Europi u maju i kasnije u Njemačkoj može potrošačima donijeti malo olakšanje.

Krompir se u njemačkim supermarketima prodaje u pakovanjima od dva do pet kilograma. Cijena mu je bila oko 2,5 eura za 2,5 kilograma. Danas će pak potrošači za vrećicu krompira od 2 kilograma izdvojiti 2,99 eura.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...