RAT UŽIVO: Švedska potvrdila da želi u NATO, Zaharova prijeti Zapadu, a iz NATO saveza tvrde da se ruski planovi raspadaju (FOTO + VIDEO)

Danas je 81. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na portalu "Slobodna Bosna"!

  • Vijesti

  • 15. Maj 2022  15. Maj 2022

  • 4

20:35 Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da će sutra zatražiti široku podršku parlamenta za podnošenje zahtjeva za pristupanje NATO-u, nakon što je njena stranka objavila da podupire ulazak u Savez.

20:20 Republikanac: Finska i Švedska će biti važan dodatak NATO-u

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell izjavio je da će Finska i Švedska biti "važni dodaci" NATO-u. McConnell je rekao da bi Finska i Švedska, za razliku od nekih članica zapadnog saveza, vjerovatno bile u poziciji da plaćaju svoje obaveze prema NATO-u i da će ponuditi značajne vojne sposobnosti.

19:20 Rusija planira poslati 2.500 rezervista u Ukrajinu

Rusija planira poslati do 2.500 rezervista u rat u Ukrajini, koji su sada obučeni u centrima za obuku u regijama Voronjež, Belgorod i Rostov, objavio je glavni štab.

19:10 Zaharova prijeti Zapadu

"Rusija će odgovoriti na sve bezobrazluke ili nezakonite korake zapadnih zemalja", izjavila je Putinova propagandistica Marija Zaharova.

alt

"Koraci koji su negdje bezobrazni, negdje jednostavno izvan prava i međunarodnog prava i naših bilateralnih odnosa... Na sve ćemo to odgovoriti", rekla je.

Posebno se osvrnula na Poljsku.

"Ako govorite o političkim odnosima s Poljskom, to zahtijeva stvarno ozbiljnu analizu o tome kako načelno graditi odnose s trenutnim vodstvom ove zemlje. Niko ne bi trebao misliti da situacija može ostati na razini na kojoj je. Ovdje nema opcija", naglasila je Zaharova.

18:50 Apel Ukrajine Njemačkoj

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Njemačku da preuzme vodstvo u procesu koji vodi k tome da Ukrajina postane dio Evropske unije. Kuleba je rekao da je tokom svoje posjete Berlinu ranije ove sedmice imao "vrlo racionalnu raspravu s Nijemcima o tome da Ukrajina postane dio EU".

"Rekao sam im da će se to dogoditi. Neizbježno je da će Ukrajina prije ili kasnije dobiti status kandidata. Njemačke elite imaju izbor voditi ovaj proces i upisati svoja imena u historiju Evrope ili će se to ipak dogoditi, ali bez njihovog vodstva”, dodao je.

18:40 Premijerka: Švedska bi mogla biti ranjiva bez ulaska u NATO

Premijerka Magdalena Andersson rekla je da bi Švedska bila u "vrlo ranjivom položaju" da je jedina zemlja u baltičkoj regiji koja nije u NATO-u.

Rekla je da je pridruživanje skupini najbolje za sigurnost Švedske

17:50 Švedski vladajući socijaldemokrati objavili su da podupiru ulazak zemlje u NATO. S obzirom na to da je Finska već spremna predati svoju prijavu, švedska premijerka Magdalena Andersson sada kaže da je "sasvim sigurna da će za nekoliko dana pokrenuti službenu prijavu", prenosi Reuters.

17:30 Ukrajina je rasporedila svoje nove američke haubice M-777 na prve crte fronta. Reuters je izvijestio da je pošiljka haubica M-777 dio ogromne pomoći u oružju iz Washingtona kako bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

17:00 Guverner Luganske oblasti Serhiy Haidai rekao je 15. maja da je Rusija napala grad Sieverodonetsk 11 puta iz artiljerijskih sistema u posljednja 24 sata.

16:30 Tokom posjete Berlinu, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da je njemačkim kolegama rekao da Njemačka mora napraviti izbor.

"Ili vi vodite ovaj proces (pridruživanja Ukrajini) i upisujete svoja imena u historijske knjige ili će se to dogoditi bez vašeg vodstva", rekao je Kuleba, a citira Ukrainska pravda.

16:15 Turski ministar vanjskih poslova rekao je da Švedska i Finska moraju prestati podržavati terorističke skupine u svojim zemljama, pružiti jasna sigurnosna jamstva i ukinuti zabranu izvoza Turskoj ako žele da Turska podrži njihovo članstvo u NATO-u.

15:50 Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da SAD ponovno otvara svoju ambasadu u Kijevu i da će uskoro nastaviti s radom, prenosi Reuters.

15:30 Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da "Ukrajina može dobiti rat" protiv Rusije. Govoreći iz Bruxellesa, glavni sekretar je rekao da Rusija nije uspjela zauzeti Kijev i Harkiv te je odugovlačila s napadom na Donbas.

Stoltenberg dodaje da bi ulazak Finske i Švedske u NATO učinio te zemlje sigurnijima.

"Ruska ofanziva u Ukrajini propada, a njena operacija u regiji Donbasa je zastala", rekao je. "Ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala. Nisu uspjeli zauzeti Kijev. Povlače se od Harkiva i njihova velika ofanziva u Donbasu je zastala", dodao je.

Stoltenberg kaže da NATO "vrlo pomno prati što Rusija radi" i da je spreman djelovati ako Rusija pokrene bilo kakav napad na članice NATO-a.

15:00 Rusija kaže da je izvela brojne raketne napade u dijelovima istočne Ukrajine.

Ova objava dolazi nakon izvještaja da su ukrajinski vojnici potisnuli ruske snage iz grada Harkiva.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, Rusija je pogodila dvije komandne tačke, 11 položaja satnije i četiri skladišta topništva.

14:00 Govoreći nakon službene objave da će se zemlja pridružiti NATO-u, finska premijerka rekla je da je taj potez bio neophodan nakon invazije na Ukrajinu.

Odgovarajući na pitanje Sky Newsa, Sanna Marin je rekla: "Kada pogledamo Rusiju, vidimo sasvim drugačiju vrstu Rusije od one koju smo vidjeli prije samo nekoliko mjeseci.

"Sve se promijenilo kada je Rusija napala Ukrajinu i lično mislim da ne možemo više vjerovati da ćemo pored Rusije imati mirnu budućnost ako smo sami. Zato donosimo odluku o ulasku u NATO. To je čin mira", rekla je.

"Imali smo ratove s Rusijom i ne želimo takvu budućnost ni za sebe ni za svoju djecu", dodala je.

13:00 Finski predsjednik Sauli Niinisto objavio je da njegova zemlja formalno podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u. Više detalja pogledati OVDJE!

12:30 Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstal u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Eurosongu, rekli su ukrajinski izvori.

12:15 Čini se da rusko vojno napredovanje u Ukrajini posustaje, tvrdi visoki zvaničnik NATO-a.

12:00 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je da se sastao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i kaže da je "još oružja i druge pomoći na putu za Ukrajinu".

11.20 Snimka ruskih vozila uništenih u ukrajinskim ATGM napadima.

10.20 Zastrašujući podaci o ruskim gubicima od početka agresije na Ukrajinu.

Slika

09.30 Pojavljuju se nove informacije o jutarnjem raketnom napadu u regiji Lavov. 

Guverner regije Maxim Kozitski rekao je da je u napadu pogođena vojna infrastruktura i da je jedna osoba ranjena, a u novoj je objavi putem Telegrama rekao je da su "četiri neprijateljska projektila pogodila vojni objekt".

"Objekt je potpuno uništen. Prema preliminarnim informacijama, nema stradalih. Niko nije zatražio ljekarsku pomoć", dodao je.

Regionalno zračno zapovjedništvo "Zapad" ukrajinskih zračnih snaga objavilo je  na društvenim mrežama da je nekoliko projektila ispaljeno iz Crnog mora na regiju Lavov. Dvije rakete su uništene prije nego što su pogodile mete, dodali su.

08.20 Britanski obavještajci objavili su novi izvještaj. "Vjerovatno je da je Rusija izgubila jednu trećinu kopnenih snaga koje je poslala u invaziju na Ukrajinu", stoji u izvještaju koje je objavilo ministarstvo odbrane Velike Britanije.

U svom najnovijem ažuriranju, Ministarstvo odbrane izvijestilo je da je ruska ofanziva u Donbasu, istočnom industrijskom srcu Ukrajine, "izgubila zamah i značajno zaostala za rokom".

07.30 „Neprijatelj ne prestaje sprovoditi ofanzivna dejstva u istočnoj operativnoj zoni. Prijetnja raketnim i bombama na objekte na teritoriji Ukrajine sa teritorije Republike Bjelorusije ostaje. U pograničnim područjima nisu isključene provokativne akcije jedinica Oružanih snaga Republike Bjelorusije. U sjevernom pravcu, neprijatelj nastavlja jačati zaštitu ukrajinsko-ruske granice u regijama Brjansk i Kursk, puca i izvodi zračne udare na teritoriju Černjigovske i Sumske oblasti", objavio je Glavni štab ukrajinske vojske.

07.00 Stugna-P ATGM operater ukrajinske 24. mehanizirane brigade uništava ruski MT-LB u oblasti Lugansk.

06.00 U sklopu trodnevnog putovanja koje će ga također odvesti u Ujedinjene Arapske Emirate i u Pariz, američki državni sekretar Antony Blinken otputovat će u Berlin kako bi nazočio neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a koji je započeo sinoć i traje i danas. 

State Department je rekao da će saveznici i partneri razgovarati o svom jedinstvenom odgovoru na kontinuirani brutalni rat Rusije protiv Ukrajine i nadolazećem summitu čelnika u Madridu.

Saveznici će također usvojiti novi strateški koncept NATO-a koji će usmjeravati rad saveza u sljedećem desetljeću, dodaje se.

05.00 Ukrajina je pobijedila na sinoćnjem Eurosongu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je dati sve od sebe da njegova zemlja ugosti Eurosong sljedeće godine.

Pobjednik takmičenja tradicionalno je domaćin finala sljedeće godine, ali s žestokim borbama koje traju u Ukrajini, nije jasno gdje će se održati 2023.

Kad je na Twitteru sugerirano da bi, ako Ukrajina ne može biti domaćin, Velika Britanija - koja je na drugom mjestu - trebala ponuditi domaćinstvo, ministar odbrane te zemlje Ben Wallace je odgovorio: "Na ovaj ili onaj način to će biti u Ukrajini!"

Zelenski je zahvalio Kalusha Orchestri na pobjedi i svima koji su glasali za Ukrajinu.,

'Siguran sam da naš pobjednički akord u borbi s neprijateljem nije daleko', dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...