ZORAN MILANOVIĆ PONOVO O BiH: "Željko Komšić je jučer vrijeđao Hrvate, pa šta i ako smo krkani s Balkana"

"Što Hrvatskoj prijeti da se jasno, glasno i muški zauzme za svoje sunarodnjake u BiH. To da će te gledati kao krkana s Balkana u Bruxellesu? Pa što i da jesmo? Vrijeme odluke se bliži. Ja ovo ne radim radi sebe. Želim čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH vide li oni u ovome što ja radim nešto korisno ili da ja prestanem?", rekao je.

  • Regija

  • 16. Maj 2022  16. Maj 2022

  • 9

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je ponovo govorio o BiH i NATO. Ovaj put u Slavonskom Brodu

"Ostajem pri stavovima oko NATO- Erdogan isto radi za Putina kao i ja. Turska ima problem sa Švedskom. Mi nemamo, imamo problem preko Save, i to ozbiljan. Turska se bori za svoje interese. Turci reagiraju tek sada, to je zanimljivo, jer do sada nitko s njima nije razgovarao. Nije mi žao što se ovo dogodilo, što je Turska reagirala, jer to nas stavlja u drugi plan", rekao je Milanović, a potom se osvrnuo na HDZ Hrvatske i unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine:

"HDZ je talac Plenkovića i još dvije, tri osobe. On pikira jedan, dva posla u Bruxellesu, nudi mu se više. Ono što on pikira ne može dobiti ako pisne", dodao je. "Kad nisi slobodan od želja i ambicije, radiš protiv naroda. Želim zaštititi Hrvate u BiH od bezobraznog zuluma. Komšić je jučer vrijeđao Hrvate. To su teme koje su za mene žučno važno. Ili ćemo zaštititi svoje sunarodnjake u BiH, ne oružjem kao prije 30 godina… Trebali bi vidjeti koliko je Tuđman bio uplašen da će dobiti sankcije zbog BiH, ali je radio. Što Hrvatskoj prijeti da se jasno, glasno i muški zauzme za svoje sunarodnjake u BiH. To da će te gledati kao krkana s Balkana u Bruxellesu? Pa što i da jesmo? Vrijeme odluke se bliži. Ja ovo ne radim radi sebe. Želim čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH vide li oni u ovome što ja radim nešto korisno ili da ja prestanem?"

Milanović je pohvalio Plenkovića zbog najave dolaska Charlesa Michela u BiH: 

"Vidim da konačno u Sarajevu ne dolazi Ursula von der Leyen, nego Charles Michel, to je Plenković uspio isposlovati. Sjajno. Ja ovo ne radim za sebe, ni za svoju ostavštinu, zanoktica Hrvata u BiH mi je važnija nego cijela Finska. Ovo nije natjecanje. Da bih ja išao dalje, ja to mogu samo ako oni i gospodin Čović jasno kažu jesu li oni za to, pa da vidimo možemo li postići zajedništvo. Ovo je zajedništvo. To je prilika od koje ni jedna trepavica neće otpasti", poručio je Milanović. 

Govoreći o najavama da će Finska i Švedska ući u NATO i reakciji Turske, Milanović je kazao da će Finska i Švedska morati Turskoj dati jamstva. 

"Zabrana rada PKK u Švedskoj, oni su bili majka primateljica, to Tursku strahovito smeta. Odjednom trebaš Turke, što si kuhao, to ćeš jesti", rekao je tokom današnjeg obraćanja medijima predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...