ZAVRŠENA BITKA ZA DRUGI NAJVEĆI GRAD: Ukrajinci gone ruske trupe, Kijev razradio OPASAN plan za Belgorod (MAPA)

Ukrajinci u velikom kontranapadu.

  • Svijet

  • 16. Maj 2022  16. Maj 2022

  • 2

Ukrajinske snage spriječile su ruske trupe da opkole i da zauzmu Harkov. Ukrajina je vjerovatno dobila bitku kod Harkova, drugog najvećeg grada u zemlji, objavio je Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj analizi.

"Ukrajinske snage spriječile su ruske trupe da opkole i zauzmu Harkov, a zatim su ih protjerale iz okoline grada",  piše Institut.

"Ruska vojska se vjerovatno odlučila da se u potpunosti povuče sa svojih položaja oko Harkova suočena s ukrajinskom kontraofanzivom i ograničenom dostupnošću pojačanja", piše u analizi.

Institut piše da će Ukrajina sada vjerovatno "pokušati da poremeti kopnene komunikacijske linije (GLOC) između Belgoroda u Rusiji i ruskih snaga koncentriranih oko Izjuma".

U međuvremenu, navodi se, glavni ruski napori bili su usmjereni na opkoljavanje gradova Severodonjecka i Lisičanska u Lugansku.

"Ruske trupe koje su napadale od Popasne prema sjeveru nisu napravile značajan napredak u posljednja 24 sata. Ruske snage koje dolaze sa sjevera na jug nisu uspjele da pređu rijeku Donjec i pretrpjele su razorne gubitke", navodi se.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...