UZBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Fond PIO RS-a otežano radi, zatrpan je zahtjevima za...

U Fondu PIO kažu da je problem nastao zbog neusaglašenosti propisa, jer dosljednim poštovanjem Pravilnika o bolovanjima ne vodi se računa o odredbama medicinskog vještačenja za pojedina stanja i bolesti.

  • Društvo

  • 17. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 3

Fond PIO Republike Srpske zatrpan je zahtjevima za invalidsku mirovinu. Razlog – novi pravilnik o ostvarivanju prava na plaću za vrijeme bolovanja, koji je dosta rigorozniji u odnosu na stari. Iz Fonda poručuju kako otežano rade zbog enormnog povećanja broja podnesenih zahtjeva za ocjenu radne sposobnosti. Problem vide u neusaglašenosti propisa. 

Novim pravilnikom za svako radničko bolovanje u Republici Srpskoj prije isteka šest mjeseci zahtjeva se ocjena radne sposobnosti, što nije odraz realnog stanja, ističu u Fondu PIO, jer se takav zahtjev podnosi za osiguranika kod kojeg postoje jasne indikacije o gubitku radne sposobnosti. 

STOJAN VASILJEVIĆ, Banja Luka

"Imam dva loma kičme. Do sad sam četiri puta išao pred komisiju, doktorica je uzela moje nalaze. Sad se nadam da će konačno Komisija da me ocijeni da sam za invalidsku penziju, ne mogu ni hodati, a kamoli raditi".

U Fondu PIO kažu da je problem nastao zbog neusaglašenosti propisa, jer dosljednim poštovanjem Pravilnika o bolovanjima ne vodi se računa o odredbama medicinskog vještačenja za pojedina stanja i bolesti. To je, kažu, sve svelo na puku formalnost koja je samo napravila velike gužve sa podnošenjem zahtjeva.

TIHOMIR JOKSIMOVIĆ, glasnogovornik Fonda PIO RS

"Objektivno, sa ovim brojem povećanih zahtjeva i sa ovakvim propisima za ocjenu radne sposobnosti. Mi upućujemo jednu vrstu apela da se primjenjuje ne samo pravilnik o bolovanjima, već da se prije toga uzme u obzir uredba o medicinskom vještačenju Fonda zdravstva".

Više u prilogu BHRT-a.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...