SVEČANO U SARAJEVU: Promoviran roman "Vedran i vatrogasci" Harisa Imamovića, među prisutnima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić…

Roman prikazuje dva pola ljudske egzistencije i duha grada pod opsadom. S jedne strane, Vedran je pacifista, estetski čovjek, veseljak, sangvinik, apatrid, dok su s druge strane vatrogasci znatno praktičniji, nacionalno samosvjesniji, borbeniji.

  • Kultura

  • 17. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 0

U Kamernom teatru 55 u Sarajevu sinoć je održana promocija romana "Vedran i vatrogasci" autora Harisa Imamovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa autorom je o knjizi razgovarao književni kritičar Kenan Efendić, a među prisutnim je bio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Imamović je istakao da su glavni junaci romana "Vedran i vatrogasci" čuveni sarajevski čelista Vedran Smailović i trojica vatrogasaca - dvojica komandanata Sarajevske brigade - Mesud Jusufović i Kenan Slinić, te John Jordan, američki dobrovoljac koji se priključuje sarajevskim vatrogascima početkom '93. Pozornica odvijanja radnje je Sarajevo pod opsadom.

Priča prati sudbinu čeliste Smailovića, nakon što je stekao planetarnu slavu odsviravši Albinonijev "Adagio", u ulici Vase Miskina (današnja Ferhadija), nakon prvog velikog masakra u opsjednutom Sarajevu, stavljajući fokus na probleme s kojima se suočava u gradu i njegova kasnija lutanja širom svijeta. Paralelno, čitalac se upoznaje sa naporima sarajevskih vatrogasaca da obuzdaju nezapamćene požare (Vijećnica, Umjetnička galerija i dr.), kao i sa njihovim ličnim sudbinama, strastima, snovima i čežnjama.

“Knjiga nije ustrojena kao monografija ili historiografski prilog, nego kao romaneskna proza, što znači da se bavi ljudskim sudbinama, stavlja fokus na strasti, snove, emocije, čežnje i u tom smislu je neobična, s tim da se ne radi o fikciji. Dakle, ja sam težio da u knjizi pratim svjedočenja glavnih junaka, dokumente, arhivsku građu i da onda sklopim priču onako kako mi se činilo da ima narativnog smisla“, rekao je Imamović.

Roman prikazuje dva pola ljudske egzistencije i duha grada pod opsadom. S jedne strane, Vedran je pacifista, estetski čovjek, veseljak, sangvinik, apatrid, dok su s druge strane vatrogasci znatno praktičniji, nacionalno samosvjesniji, borbeniji.

Autor je dodao da je knjiga objavljena u Izdavačkoj kući "Vrijeme" iz Zenice i da je zadovoljan odjekom djela u javnosti.

“Ovo je velika tema i ova knjiga je samo početak bavljenja tom temom. Ja sam uvjeren da su vatrogasci bili zapostavljeni na neki način i zaboravljeni, jer su bili vrlo bitan aspekt te opsade Sarajeva, ali nedostaje monografija, prikaza i njihovih autorskih knjiga i nadam se da će ova knjiga, osim svojih književnih namjera, potaknuti takvu vrstu recepcije“, rekao je Imamović.

Ističući kako govori u ime generacije koja se neposredno ne sjeća rata, Imamović je kazao da je važno da se mlade generacije zanimaju za svjedočenja i da prenose istinu naspram uvijek aktivnih poricanja zločina i opsade Sarajeva.

“Ono što je obaveza ove kulture koja čuva sjećanje na taj zločin jeste da se suprotstavi tome i sačuva sjećanje na zločin i borbu“, zaključio je imamović.

Nekadašnji komandant Sarajevske vatrogasne brigade Mesud Jusufović, jedan od junaka romana, zahvalio je autoru Imamoviću na mukotrpnom istraživanju i pisanju knjige o vatrogascima u ratu.

“Posebno mi je drago je na početku objasnio kako su prije početka agresije rasturili Vatrogasnu brigadu tako što su odvukli sve na Pale, Ilijaš i druge ispostave njima pripale. Vatrogasci su u ratu bili pravi heroji. Samo su dva 'Zlatna ljiljana' dodijeljena nekim jedinicama i mi smo jedna od njih, iako nismo bili vojna jedinica. Naš komandant Kenan Slinić je nosilac tog priznanja“, rekao je Jusufović.

Isprva zarobljeni u gradu pod opsadom, junaci će igrom sudbine obići svijet, od Sarajeva, preko Rima i Pariza, pa sve do Amerike, gdje će se susresti sa američkim predsjednicima Billom Clintonom i Joeom Bidenom, kao i brojnim drugim znamenitim ličnostima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...