"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Dok se Dodik žali na "unilateralno djelovanje" bošnjačkih predstavnika, Tegeltija je namjeravao obratiti se Vijeću sigurnosti UN-a bez znanja Džaferovića i Komšića (FOTO)

Nije ovo prvi put da Dodik optužuje svoje neistomišljenike u državnom vrhu za "unilateralno djelovanje". To je u neku ruku postaala Dodikova politička praksa.

  • Mini market

  • 17. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 2

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik požalio se danas na sjednici Predsjedništva BiH, ali i nakon nje, da je uspostavljena praksa unilateralnog djelovanja od strane bošnjačkih predstavnika u državnoj vlasti i poručio kako je takva praksa "apsolutno nedopustiva i da se na taj način krše sve procedure".

Nije ovo prvi put da Dodik optužuje svoje neistomišljenike u državnom vrhu za "unilateralno djelovanje". To je u neku ruku postala Dodikova politička praksa.

Ipak, prema informacijama i dokazima do kojih je došla "Slobodna Bosna", upravo se Dodik služi takvom praksom - jednostranim i neusuglašenim djelovanjem.

Nakon što je nedavno propao njegov politički manevar da se njegov stranački kolega predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija obrati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koje je raspravljalo o situaciji u našoj zemlji, "Slobodna Bosna" je došla u posjed dokumenta koji potvrđuje nastojanje da se u lancu odlučivanja zaobiđu predsjedavajući Predsjendištva BiH Šefik Džaferović i člana Predsjedništva BiH Željko Komšić kako bi se predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija obratio Vijeću sigurnosti UN-a.

Naime, šef Tegeltijinog kabineta Milorad Đurđević pisao je 9. maja Ministarstvu vanjskih poslova BiH predstavljajući obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara "gotovom stvari", te je u pismu zadužio ministarstvo da obavijesti Stalnu misiju BiH u New Yorku da potvrdi učešće Tegeltije na sjednici, najavi njegovo obraćanje te organizuje sastanke sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a, generalnim sekretarom UN-a, ambasadorima SAD, Francuske, Kine i Rusije pri UN-u.

No, skoro ništa od toga se na kraju nije desilo. Predsjedavajući Džaferović je otputovao u New York i obratio se na sjedinici posvećenoj BiH. Također, sastao se i sa ambasadorima SAD i Velike Britanije pri UN-u.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića su za "Slobodnu Bosnu" potvrdili da nisu bili obaviješteni o ovoj jednostranoj akciji Tegeltije i Dodika.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...