DRAMA U HERCEGOVINI: Čovićev čvrst savez s Plenkovićem trese temelje Hrvatskog narodnog sabora!

"Bild" piše, pozivajući se na izvore iz HNS-a, da će Čovićeva reakcija "podijeliti Hrvatski narodni sabor".

  • Mini market

  • 18. Maj 2022  18. Maj 2022

  • 9

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nedavno je pozvao predstavnike hrvatske politike u Bosni i Hercegovini da kažu treba li nastaviti s idejom blokade Finske i Švedske u NATO-u ili ne treba, a u kontekstu izmjena Izbornoga zakona kao uvjeta za prijem Finske i Švedske u Alijansu.

Milanovićevom pozivu odazvali su se čelnici nekoliko hrvatskih stranaka u BiH. Podršku Milanoviću izrazili su predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamatić i predsjednik HRS-a Slaven Raguž. Milanovića je, kako piše portal "Bild", između redova podržao i predsjednik HNP-a Ivan Vukadin.

Ipak, lider najjače stranke koja okuplja bh. Hrvate nije izrazio podršku predsjedniku Hrvatske. Dragan Čović se nije usudio odreći Plenkovića pa je umjesto podrške Milanoviću pozvao na "zajedništvo unutar hrvatskog naroda u BiH i svih institucija Republike Hrvatske".

Ova neodlučnost je, kako javlja portal "Bild", izazvala negodovanje u krugovima Hrvatskog narodnog sabora.

"Milanovićeva inicijativa bila je možda i posljednja slamka spasa za hrvatski narod u BiH. Vlada Republike Hrvatske izabrala je način kako će gledati na istu, a Čović, umjesto da slijedi put kolega iz HNS-a BiH i vlastitog, obespravljenog, pogaženog i diskriminiranog naroda u BiH – odlučio je slijediti put Andreja Plenkovića i hrvatske vlade", piše "Bild" pozivajući se na izvore ih HNS-a.

"Bild" dalje piše, pozivajući se na izvore iz HNS-a, da će ovakva Čovićeva reakcija "podijeliti Hrvatski narodni sabor".

"Pred izbore će se dogoditi ono što se najmanje trebalo dogoditi. HNS će se podijeliti jer Čović nije htio ići mimo stava Plenkovića. Razumljivo je zašto šef HDZ-a u BiH treba imati izvrsne odnose sa šefom hrvatskog HDZ-a, ali se ti odnosi ne mogu i ne smiju njegovati pod svaku cijenu. Ovo će podijeliti HNS, u možda najključnijem trenutku za opstanak Hrvata u BiH. Bojim se da je Milanovićeva inicijativa bila posljednja slamka spasa za bh. Hrvate. Sada, sve što nam ostaje, jesu izbori sa gotovo unaprijed poznatim rezultatom i mogućnost da nas se preglasa na svim razinama i proglasi nacionalnom manjinom", zaključio je sugovornik portala "Bild".

Poljuljano povjerenje u savez Čović - Plenković među hrvatskom javnošću u BiH jedan je od mogućih motiva da europarlamentarka iz redova HDZ-a Željana Zovko sinoć na svom Twitter profilu podijeli govor njemačkog europarlamentarca i njenog dobrog prijatelja Davida McAllistera (CDU) sa konferencije "Izborni zakon BiH: pitanje mira i stabilnosti za EU?" u Bruxellesu. 

"Često sam posmatrao premijera Plenkovića i također ministra Radmana, ako oni imaju vremena 10, 15, 20 minuta da ih čuju evropski lideri, većina će shvatiti poruku. Bio sam svjedok kako Andrej voli da izvadi papir, nacrta mapu BiH i onda krene. Kada bi neko imao 10-15 minuta vremena, shvatili bi, ubijedio bi ljude", kazao je MacAllister na konferenciji u čemu je Zovko vidjela zgodnu priliku da popravi narušeni rejting Plenkovića.

Nakon burnih reakcija domaće javnosti na snimak koji asocira na crtanje karata i ilustracija podjele BiH iz perioda rata u čemu je kao glavni akter sudjelovao Franjo Tuđman, Zovko je ovaj snimak obrisala sa svog službenog profila. Da li je HDZ-ova europarlamentarka uspjela "sanirati štetu", saznat ćemo vjerovatno uskoro. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...