SUSRET DŽAFEROVIĆA SA COLOMINOM: "BiH treba ispuniti obaveze koje je preuzela u vezi NATO puta"

Razgovarano je o prijetnjama suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

  • Vijesti

  • 18. Maj 2022  18. Maj 2022

  • 1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je zamjenika pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javiera Colominu.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i široj regiji, s naglaskom na rizike za sigurnosnu arhitekturu do kojih je dovela ruska agresija na Ukrajinu.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, posebna tema razgovora bile su pripreme za predstojeći summit NATO-a koji će biti održan u Madridu, kao i pripreme za sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u novembru, čija će tema biti produženje mandata misije EUFOR-a u BiH.

Razgovarano je o NATO putu Bosne i Hercegovine i obavezama koje institucije Bosne i Hercegovine, predvođene Vijećem ministara BiH, imaju na temelju odluka Predsjedništva BiH o podnošenju aplikacije za članstvo iz 2009. i dostavljanju Programa reformi iz 2019. godine.

Razgovarano je o prijetnjama suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i o posljedicama do kojih blokada institucija dovodi kada je u pitanju stabilnost i ispunjavanje preuzetih obaveza BiH u kontekstu odnosa sa NATO savezom.

(Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...