SAKIB PLEH, DIREKTOR BIBLIOTEKE ZA SLIJEPA I SLABOVIDNA LICA, ZA "SB": "Sredstva koja smo dobili su dovoljna samo da pokriju plate koje kasne 5 mjeseci"

Kontaktirali smo direktora Biblioteke Sakiba Pleha koji je za "Slobodnu Bosnu" rekao kako ova sredstva samo djelimično rješavaju probleme sa kojima se ova značajna institucija susreće.

  • Kultura

  • 19. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 0

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić danas je s predstavnicima pet ustanova kulture od državnog značaja potpisao ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje programa u oblasti kulture za 2022. godinu.

Sredstva u iznosu od 104.000 KM dodijeljena su između ostalog i Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH koja je u januaru ove godine najavila kako se nalazi pred zatvaranjem.

Od države ni marke

Kontaktirali smo direktora Biblioteke Sakiba Pleha koji je za "Slobodnu Bosnu" rekao kako ova sredstva samo djelimično rješavaju probleme sa kojima se ova značajna institucija susreće.

"Ovaj novac otići će za otprilike pet plata ukupno deset zaposlenika Biblioteke, koji svakako čekaju plate od decembra. Trajno rješenje naših problema se ne nazire, niko ne želi preuzeti osnivačku odgovornost, ali mi ne odustajemo", rekao nam je Pleh navodeći kako Biblioteka nije na državnom budžetu i nema stalnog načina finansiranja.

Ističe kako je ovo samo jedan u nizu javnih poziva i projekata na koje se Biblioteka prijavljuje, te već sada pripremaju novi projekat za javni poziv kojeg je raspisalo Federalno ministarstvo kulture i sporta. Prošle godine iz državnog budžeta nisu dobili niti jednu konvertibilnu marku, a čini se da neće ni ove godine.

Broj korisnika raste

Pleh ističe kako se, nažalost, broj korisnika Biblioteke svakodnevno povećava.

"Nažalost, jer ja bih bio najsretniji da nijednoj državi ne treba ovakva biblioteka. Knjiga je slijepom licu prozor u svijet i naši su korisnici izuzetno zadovoljni, zato mi i dalje vrijedno radimo ovaj najhumaniji posao", rekao je Pleh za "Slobodnu Bosnu".

Nedavno su, otkriva nam, otvorili i istureno odjeljenje ove Biblioteke u Travniku zbog iskazanih potreba, a planiraju i proširenje čak van granica Bosne i Hercegovine.

Korištenje besplatno

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini jedinstvena je institucija ove vrste u BiH. Slijepim i slabovidnim osobama svih uzrasta obezbjeđuje i pozajmljuje bibliotečku građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu.

Raspolaže knjižnim fondom od 31.080 bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova koje koriste slijepi i slabovidni korisnici svih uzrasta širom BiH, u zemljama bivše Jugoslavije i bosanskohercegovački slijepi građani koji žive u inostranstvu.

Biblioteka ima isturena odjeljenja, a sve usluge u pogledu korištenja knjiga i časopisa su besplatne.

Nalazi se u Ulici Avdage Šahinagića 14 u Sarajevu i radi radnim danima od 8 do 16 sati.

(Semra Hodžić)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...