LIDER NATO-a STOLTENBERG U KOPENHAGENU: "Potrebno uzeti u obzir sigurnosne zabrinutosti Turske, vjerujem da ćemo uskoro..."

(...) donijeti zajedničku odluku o pristupanju Švedske i Finske NATO-u."

  • Svijet

  • 19. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 1

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je neophodno uzeti u obzir sigurnosne zabrinutosti koje je iznijela Turska u kontekstu razmatranja prijema Finske i Švedske u taj savez, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg se u Kopenhagenu sastao s danskom premijerkom Mette Frederiksen, a nakon sastanka je istakao da su, između ostalog, razgovarali i o zahtjevu Finske i Švedske za prijem u NATO.

“Moraju se uzeti u obzir sigurnosne zabrinutosti svih saveznika. Vjerujem da ćemo uskoro donijeti zajedničku odluku o pristupanju Švedske i Finske NATO-u“, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da ponekad postoje razlike u stavovima među 30 saveznika NATO-a, ali da se one mogu prevazići razgovorom.

Kazao je i da je u bliskom kontaktu sa svim članicama NATO-a, uključujući i Tursku koja je izrazila zabrinutost u kontekstu prijema Finske i Švedske u NATO.

“Mi se bavimo zabrinutošću koju je izrazila Turska. Kada važan saveznik poput Turske  izrazi zabrinutost za sigurnost, jedini način da se bavite time je da se pronađe zajednički jezik, da se sjedne i razgovara“, poručio je Stoltenberg.

Navodeći da će 96 posto stanovništva Evropske unije biti u NATO-u ako Finska i Švedska uđu u NATO, Stoltenberg je rekao da su NATO i EU u tješnjoj saradnji nego ikada ranije o pitanjima poput Zapadnog Balkana, Ukrajine i sajber sigurnosti.

“Pozdravljam odbrambene napore EU-a. Ako se urade u pravom smjeru, oni će ojačati i NATO i EU“ rekao je Stoltenberg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...