ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Charles Michel dolazi u Sarajevo nagovoriti Komšića da odustane od kandidature?

Po svemu sudeći, piše ovaj portal, neće biti nove runde razgovora o izbornoj reformi, te dodaje da se "u dobro informiranim krugovima spekulira kako europski dužnosnici pripremaju zajedničku izjavu o nastavku procesa reformi nakon Općih izbora u BiH".

  • Mini market

  • 19. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 13

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel stiže u Bosnu i Hercegovinu u petak, 20. maja. Sudeći prema neslužbenim informacijama ključni razlog njegovog dolaska u Sarajevo nije nastavak razgovora o izbornoj reformi nego pokušaj nagovaranja Željka Komšića na odustajanje od kandidature, javlja portal "hrsvijet.net"

Visoki zvaničnik Europske unije sastat će se istog dana s članovima Predsjedništva BiH. Zanimljivo je, piše "hrsvijet.net" kako se radi o dva odvojena sastanka. Jedan će se održati s Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, dok će na drugom sastanku predsjednik Europskog vijeća razgovarati sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Po svemu sudeći, piše ovaj portal, neće biti nove runde razgovora o izbornoj reformi, te dodaje da se "u dobro informiranim krugovima spekulira kako europski dužnosnici pripremaju zajedničku izjavu o nastavku procesa reformi nakon Općih izbora u BiH".

Portal navodi i kako Charles Michel dolazi u Sarajevo "u dogovoru s administracijom SAD-a kako bi Željka Komšića uvjerio na odustajanje od kandidature za još jedan mandat u Predsjedništvu BiH, čime bi s bošnjačke strane bila pružena ruka Hrvatima za nastavak pregovora nakon Općih izbora".

Kao dokaz da su navedene tvrdnje tačne, navodi se i izjava bivšeg člana DF-a Zlatka Miletića data za sarajevske medije.

"SAD će vršiti pritisak na Komšića da odustane od kandidature za Predsjedništvo! Velika Britanija i Turska pripremaju dokument koji će nuditi rješenje za BiH! Mislim da će to značiti federalizaciju", kazao je državni parlamentarac Zlatko Miletić.

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...