JAD I BIJEDA PUTINOVE AUTOINDUSTRIJE: Rusija pokreće proizvodnju, ovo su električna vozila u budućnosti?!

S ratom u Ukrajini većina proizvođača automobila napustila je Rusiju u sklopu sveobuhvatnih sankcija.

  • Auto

  • 20. Maj 2022  23. Maj 2022

  • 0

Sada Rusi pokušavaju pokrenuti vlastitu autoindustriju, ali to je teško bez komponenti, zahtijeva, potrebnog vremena za razvoj i velikih sredstava. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin najavio je da će vozila legendarne marke Moskvič ponovno sići s proizvodne trake u tvornici automobila koju je Renault nedavno prodao gradu Moskvi za jednu rublju.

Moskvič je bankrotirao 2006. godine i tada je tvornicu preuzeo Renault. Rusi vjeruju da će uspjeti konstruirati automobil s osnovnim funkcijama, a motor je jedna od njih. Sve osim toga je gotovo nemoguće dobiti u ovom trenutku, pa neće biti ABS-a, zračnih jastuka, ESP-a…

Navodno je dugoročni cilj konstruiranje vlastitih električnih vozila u Rusiji bez ikakve zapadne podrške. Rusi očekuju da će se u susjedstvo tvornice (i budućih tvornica) preseliti dobavljači dijelova i komponenti iz Azije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...