OKRUŽNI SUD UPOZORIO VLADU RS-a: "Stvarate anarhiju" - Višković još nije odgovorio

Okružni sud u Banjaluci upozorio je Vladu RS-a da nezakonitim smjenama i izigravanjem zakona stvara anarhiju i haos te krši ljudska prava.

  • Politika

  • 21. Maj 2022  21. Maj 2022

  • 0

Praksa Vlade u posljednjih nekoliko godina je da se sa nepoželjnim kadrovima obračunava tako što ih smjenjuje bez ikakvog obrazloženja i pored činjenice što im mandat još traje.

Onda po običaju slijede tužbe onih koji su smijenjeni, gdje veoma lako dokazuju da su rješenja o njihovom razrješenju nezakonita.

Tada kreće kadrovska vrteška, gdje se oštećeni u istom danu vraćaju na posao i smjenjuju kako bi se presuda formalno zadovoljila.

Okružni sud u Banjaluci je to konačno shvatio, a u presudi po tužbi koju je podnijela bivša pomoćnica ministra saobraćaja i veza Nataša Kostić, pozvao Vladu da prekine sa tom praksom.

Naime, Kostićeva je smijenjena u januaru prošle godine. Po osnovu presude je vraćena na posao u novembru iste godine, ali je samo dan nakon imenovanja, ponovo smijenjena i to bez ikakvog obrazloženja.

Novi sudski spor, okončan u maju ove godine, ponovo je bio u njenu korist.

“Formalno poštovanje ne predstavlja poštovanje zakona u cjelosti. Izigravanjem zakona i normi kojima se propisuje postupanje u civilizovanom društvu, moguće je stvoriti anarhiju i haos te kršenje ljudskih prava u cjelosti, a što nije u interesu bilo kog uređenog društva”, upozorava sud u presudi.

Inače, pored nje, presudu protiv Vlade Republike Srpske krajem aprila ove godine dobio je i njen stranački kolega Nikola Knežević.

On je bio pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave, a smijenjen je u novembru prošle godine iako mu je mandat isticao u septembru ove godine.

Sud u ovoj presudi, a koja je takođe u posjedu Capitala podsjeća kako se državni službenik  po zakonu razrješava istekom mandata, ostavkom, izborom na neku od javnih funkcija, ako mu se ukine radno mjesto ili dva puta dobije negativnu ocjenu za svoj rad.

U ovom slučaju, ali i u slučaju Nataše Kostić niti jedan od uslova nije bio ispunjen.

“Neosporno je da Vlada ima zakonsko ovlašćenje da postavlja i razrješava pomoćnike, ali to mora biti u skladu sa zakonom. Međutim, donoseći osporeni akt ona uopšte ne navodi razloge za razrješenje niti bilo kakvo obrazloženje za donesenu odluku”, stoji u presudi.

Podsjećamo, na identičan način Vlada je smijenila i direktora Republičke uprave za igre na sreću Mladena Simića te bivšeg direktora Inspektorata Republike Srpske Predraga Tomića.

Inače, treba napomenuti i da će se nezakonitosti Vlade prelomiti preko leđa građana, odnosno budžeta,  s obzirom da troškove sudskih sporova snosi onaj ko ih izgubi.

(Capital) 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...