ZLOČINI PROTIV ČOVJEČNOSTI U BRČKOM: Obustavljen proces protiv...

Sud Bosne i Hercegovine je sredinom aprila 2022. zbog smrti obustavio postupak protiv Ranka Češića, optuženog za zločine počinjene u Brčkom i ranije osuđenog pred Haškim tribunalom na 18 godina zatvora, saopćeno je jučer iz ove institucije.

  • Hronika

  • 21. Maj 2022  21. Maj 2022

  • 0

"Sud je u predmetu ‘Ranko Češić i drugi’ 19. aprila 2022. godine donio rješenje kojim je obustavljen krivični postupak u odnosu na optuženog Ranka Češića, a iz razloga smrti optuženog", navedeno je iz Suda BiH.

Početkom februara ove godine Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Češića, Slobodana Ljubičića i Stojana Petrovića, optuženih da su počinili zločin protiv čovječnosti na području Brčkog.

Kako se navodi, Češić i Ljubičić se terete za ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te da su nezakonito i nasilno zatvorili civile ženskog spola, a potom ih silovali i seksualno zlostavljali. Petrović se tereti da je jednu žensku osobu nezakonito zatvorio, te pod prijetnjom da će joj ubiti nabliže srodnike, počinio silovanje.

Prema Tužilaštvu BiH, optuženi su ova krivična djela počinili kao pripadnici - policajci Interventnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko.

Češić je pred Haškim tribunalom priznao krivicu za ubistva, ponižavajuće postupke i seksualno zlostavljanje u Brčkom. Osuđen je na 18 godina zatvora.

Prijevremeno puštanje na slobodu Češiću je odobreno 2014. godine.

U predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Đorđa Ristanića zbog zločina počinjenih u Brčkom, više svjedoka spominjalo je Češića u svojim iskazima o dešavanjima u ovom gradu tokom rata, a sam Češić je odbio da svjedoči u ovom predmetu.

Ranije je Tužilaštvo BiH navelo da su Češić i Ljubičić državljani Srbije. Na upit da li je potvrđena optužnica i jesu li dostupni bosanskohercegovačkom pravosuđu, iz ove institucije su odgovorili da su dvojica optuženih ispitani u Srbiji.

"Sud BiH je u predmetu protiv navedenih potvrdio optužnicu te Tužiteljstvo BiH čeka zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji. Dvojica optuženih ispitani su putem međunarodne pravne pomoći na području Srbije, a jedan osumnjičeni ispitan je u BiH", odgovorio je tada glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala o praksi optuživanja osoba koje su nedostupne bosanskohercegovačkom pravosuđu, kao i o tome da se optužuju osobe koje su ranije osuđivane.

(Hayat.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...