NAUM I NEUM: Cijene smještaja u predsezoni veće do 15 posto u odnosu na 2021. godine; Šta će biti u julu i u augustu?

Tokom protekla dva pandemijska ljeta Neumska rivijera "živjela" je u najvećoj mjeri od domaćih gostiju.

  • Ekonomija

  • 21. Maj 2022  21. Maj 2022

  • 2

Bosanci i Hercegovci punili su neumske smještajne kapacitete, ali je pitanje da li će se to ponoviti i ovog ljeta.

Inflacija uzima danak, vjerovatno će drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica, energenata, usluga..., utjecati da nemali broj bh. građana ljetni odmor provede u nekoj jefinijoj varijanti.

I cijene u Neumu, kako one u hotelima tako i u privatnom smještaju, rastu.

"Tačno je da su cijene smještaja otišle za desetak posto sada u predsezoni u odnosu na isti period 2021. godine", kaže za Faktor Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Međutim, tu nije kraj. Spekuliše se da bi cijene mogle porasti i do 50 posto.

"Nema sumnje da će cijene ići gore tokom sezone, znači u julu i augustu, mada ne vjerujem da će to biti tako visoko", ističe Krešić.

U hotelima u Neumu skoro da je nemoguće naći smještaj za manje od devedesetak maraka po osobi za jednu noć na bazi polupansiona. Oni koji razmišljaju o iznajmljivanju apartmana, dnevni najam za četveročlanu porodicu iznosi od 150 do 200 KM.

Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Općine Neum, u izjavi za Faktor kategorično tvrdi da ne može doći do novog drastičnog poskupljenja.

"Ma, nema govora o rastu cijena do 50 posto. Nema šanse. Cijene su formirane i one su više u odnosu na prošlu godinu od 10 do 15 posto. To je zajednički dogovor velikih hotela u Neumu. Postoji mogućnost da neki manji hotel izađe iz tog dogovorenog okvira, ali i to ne može biti veće povećanje od možda 20 posto", kazao nam je Butigan.

Naravno, i cijene u ugostiteljskim objektima, prije svega hrane, više su za dvadesetak posto.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...